Navigacija

Kompajlerska infrastruktura LLVM i optimizacije

Vreme 13. april 2023. 14:00
Predavač Đorđe Todorović
Organizator Syrmia
Mesto Laboratorija 60

Apstrakt predavanja:

Projekat LLVM predstavlja modularnu implementaciju kompajlerske infrastrukture za razne programske jezike kao što su C, C++, Rust, Swift, i drugi.

Prevodioci kao što su clang, rustc i swiftc važe za prevodioce koji generišu najbrži produkcijski kod u industriji i bazirani su baš na ekosistemu LLVM.

Najveće kompanije kao što su Apple, Google, Facebook, Cisco i AMD su izabrale baš LLVM kao primarni prevodilac za svoje proizvode, a takođe veoma aktivno učestvuju u njegovom razvoju i poboljšanju. Izvorni kod projekta LLVM spada u porodicu otvorenog koda, i jedan je od najpopularnijih projekata na platformi GitHub.

Veoma bitna odlika softvera jesu performanse. U nekim situacijama bitnije je da izvršna datoteka koja predstavlja naš program bude što je moguće manja, kako bi recimo mogla da se izvršava na nekom ugrađenom uređaju. U nekim situacijama brzina izvršavanja programa je krucijalna. Kompajleri koriste razne tehnike kako bi unapredili krajnju izvršnu datoteku, optimizujući početni izvorni kod.

Ako želiš da naučiš nešto novo o programskim prevodiocima baziranim na projektu LLVM i optimizacijama , ovo predavanje je za tebe! Na predavanju će biti reči i o praksama u ovom i bliskim domenima kojima se bavima kompanija Syrmia.

O predavaču:

Đorđe je diplomirao na osnovnim i master studijama Matematičkog fakulteta u Beogradu. Rodni grad mu je Požega, a živi i radi u Beogradu. Autor je raznih funckionalnosti i alata koji su sada deo projekta LLVM i koriste se naširoko, kako u industriji tako i u istraživačke svrhe. Svoj rad je prezentovao na raznim konferencijama kao što su LLVM Dev Meeting, FOSDEM, CGO (Code Generation and Optimization), i druge.