Навигација

Компајлерска инфраструктура LLVM и оптимизације

Време13. април 2023. 14:00
ПредавачЂорђе Тодоровић
ОрганизаторSyrmia
МестоЛабораторија 60

Апстракт предавања:

Пројекат LLVM представља модуларну имплементацију компајлерске инфраструктуре за разне програмске језике као што су C, C++, Rust, Swift, и други.

Преводиоци као што су clang, rustc и swiftc важе за преводиоце који генеришу најбржи продукцијски код у индустрији и базирани су баш на екосистему LLVM.

Највеће компаније као што су Apple, Google, Facebook, Cisco и AMD су изабрале баш LLVM као примарни преводилац за своје производе, а такође веома активно учествују у његовом развоју и побољшању. Изворни код пројекта LLVM спада у породицу отвореног кода, и један је од најпопуларнијих пројеката на платформи GitHub.

Веома битна одлика софтвера јесу перформансе. У неким ситуацијама битније је да извршна датотека која представља наш програм буде што је могуће мања, како би рецимо могла да се извршава на неком уграђеном уређају. У неким ситуацијама брзина извршавања програма је круцијална. Компајлери користе разне технике како би унапредили крајњу извршну датотеку, оптимизујући почетни изворни код.

Ако желиш да научиш нешто ново о програмским преводиоцима базираним на пројекту LLVM и оптимизацијама , ово предавање је за тебе! На предавању ће бити речи и о праксама у овом и блиским доменима којима се бавима компанија Syrmia.

О предавачу:

Ђорђе је дипломирао на основним и мастер студијама Математичког факултета у Београду. Родни град му је Пожега, а живи и ради у Београду. Аутор је разних фунцкионалности и алата који су сада део пројекта LLVM и користе се нашироко, како у индустрији тако и у истраживачке сврхе. Свој рад је презентовао на разним конференцијама као што су LLVM Dev Meeting, FOSDEM, CGO (Code Generation and Optimization), и друге.