Navigacija

Prvi put u Evropi: „Putevi karijere u industriji čipova“ na Elektronskom fakultetu u Nišu

Vreme 14. novembar 2022. 11:00 - 16:00
Predavač Marija Ugarak, Marija Radovanović, Jana Bjegović Ninković, dr Tamara Popović
Mesto Amfiteatar „Nikola Tesla“, Elektronski fakultet u Nišu

Jedinstveni edukativni događaj sa ciljem podizanja svesti o važnosti industrije proizvodnje čipova održaće se prvi put u Evropi, 14. novembra, na Elektronskom fakultetu u Nišu!

Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu biće domaćin događaja pod nazivom “GSA WLI Pathways: Career paths driven by Semiconductors – GSA WLI: Putevi karijere u industriji čipova”. Ovaj prestižni edukativni događaj biće održan po prvi put van američkih fakulteta, a domaćin premijere na evropskom tlu biće Niš i Elektronski fakultet.

Datum održavanja prvog “GSA WLI: Putevi karijere u industriji čipova” je 14. novembar 2022. godine u periodu od 11 do 16 sati u amfiteatru „Nikola Tesla“.

Pored studenata Elektronskog fakulteta u Nišu, događaju će prisustvovati i studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i Fakulteta tehničkih nauka u Čačku Univerziteta u Kragujevcu.

Ovom prilikom studenti će se upoznati sa stručnjacima iz svetskih IT kompanija, kao što su Vtool, Cadence, Chipglobe Gmbh, Veriest, Elsys&Avisto, Imec i Meta (Facebook).

S obzirom da su čipovi osnova širokog spektra novih tehnologija i da se primenjuju u skoro svim sektorima, sve je veća potreba za različitim čipovima u svetu, pa samim tim i za inženjerima koji će raditi na razvoju čipova. Sve to pokazuje da je jedan ovakav događaj izuzetno važan za naše sadašnje studente, a buduće inženjere.

Na samom otvaranju događaja studentima će se obratiti prof. dr Nebojša Dončov, prodekan za nauku Elektronskog fakulteta u Nišu, kao i Jodi Šelton, osnivač, CEO i predsednica GSA (Global Semiconductor Alliance).

Čitavu ideju o održavanju jednog ovakvog događaja u Srbiji pokrenula je Olivera Stojanović, VP u kompaniji Vtool, koja će biti moderator panel diskusije kroz koju će studentima približiti rad u ovoj industriji.

Panelisti koji će govoriti o uspešnim karijerama u ovoj industriji u Srbiji su: Marija Ugarak iz kompanije Chipglobe GmbH, Marija Radovanović iz kompanije Veriest, Jana Bjegović Ninković iz kompanije Avisto i dr Tamara Popović sa Tehničkog fakulteta u Cirihu.

Oni će se potruditi da objasne koliko je njihov posao zapravo interesantan, te da pokažu da inženjeri u ovoj industriji rade na naprednim tehnologijama koje utiču na svakodnevni život.

Studenti će takođe na ovom izuzetnom događaju imati priliku da pogledaju prezentaciju Ozgura Gursoja, iz kompanije Imec, na kojoj će biti prikazan dizajn i razvoj „Integrisanog kola specifične namene“ (ASIC), tačnije korak po korak, od početka do kraja proces same proizvodnje. Ono što će ovu prezentaciju učiniti jedinstvenom i poučnom je to što će studenti videti 12” wafer, kao i uzorke čipova.

Takođe, Anton Kloc iz kompanije Cadence imaće prezentaciju kojom će predstaviti alate koji se koriste u razvoju čipova, dok će Dejan Vulević iz kompanije Meta govoriti o potrebi za inženjerima koji će raditi na razvoju čipova.

Da biste bili u prilici da prisustvujete ovom jedinstvenom događaju u Evropi i Srbiji neophodno je registrovati se na sledećem linku - https://designthesolution.org/gsa-wli-pathways-conference-serbia/