Навигација

Први пут у Европи: „Путеви каријере у индустрији чипова“ на Електронском факултету у Нишу

Време14. новембар 2022. 11:00 - 16:00
ПредавачМарија Угарак, Марија Радовановић, Јана Бјеговић Нинковић, др Тамара Поповић
МестоАмфитеатар „Никола Тесла“, Електронски факултет у Нишу

Јединствени едукативни догађај са циљем подизања свести о важности индустрије производње чипова одржаће се први пут у Европи, 14. новембра, на Електронском факултету у Нишу!

Електронски факултет Универзитета у Нишу биће домаћин догађаја под називом “GSA WLI Pathways: Career paths driven by Semiconductors – GSA WLI: Putevi karijere u industriji čipova”. Овај престижни едукативни догађај биће одржан по први пут ван америчких факултета, а домаћин премијере на европском тлу биће Ниш и Електронски факултет.

Датум одржавања првог “GSA WLI: Putevi karijere u industriji čipova” је 14. новембар 2022. године у периоду од 11 до 16 сати у амфитеатру „Никола Тесла“.

Поред студената Електронског факултета у Нишу, догађају ће присуствовати и студенти Електротехничког факултета Универзитета у Београду, Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду и Факултета техничких наука у Чачку Универзитета у Крагујевцу.

Овом приликом студенти ће се упознати са стручњацима из светских ИТ компанија, као што су Vtool, Cadence, Chipglobe Gmbh, Veriest, Elsys&Avisto, Imec i Meta (Facebook).

С обзиром да су чипови основа широког спектра нових технологија и да се примењују у скоро свим секторима, све је већа потреба за различитим чиповима у свету, па самим тим и за инжењерима који ће радити на развоју чипова. Све то показује да је један овакав догађај изузетно важан за наше садашње студенте, а будуће инжењере.

На самом отварању догађаја студентима ће се обратити проф. др Небојша Дончов, продекан за науку Електронског факултета у Нишу, као и Јоди Шелтон, оснивач, CEO и председница GSA (Global Semiconductor Alliance).

Читаву идеју о одржавању једног оваквог догађаја у Србији покренула је Оливера Стојановић, ВП у компанији Vtool, која ће бити модератор панел дискусије кроз коју ће студентима приближити рад у овој индустрији.

Панелисти који ће говорити о успешним каријерама у овој индустрији у Србији су: Марија Угарак из компаније Chipglobe GmbH, Марија Радовановић из компаније Veriest, Јана Бјеговић Нинковић из компаније Avisto и др Тамара Поповић са Техничког факултета у Цириху.

Они ће се потрудити да објасне колико је њихов посао заправо интересантан, те да покажу да инжењери у овој индустрији раде на напредним технологијама које утичу на свакодневни живот.

Студенти ће такође на овом изузетном догађају имати прилику да погледају презентацију Озгура Гурсоја, из компаније Imec, на којој ће бити приказан дизајн и развој „Интегрисаног кола специфичне намене“ (ASIC), тачније корак по корак, од почетка до краја процес саме производње. Оно што ће ову презентацију учинити јединственом и поучном је то што ће студенти видети 12” wafer, као и узорке чипова.

Такође, Антон Клоц из компаније Cadence имаће презентацију којом ће представити алате који се користе у развоју чипова, док ће Дејан Вулевић из компаније Meta говорити о потреби за инжењерима који ће радити на развоју чипова.

Да бисте били у прилици да присуствујете овом јединственом догађају у Европи и Србији неопходно је регистровати се на следећем линку - https://designthesolution.org/gsa-wli-pathways-conference-serbia/