Navigacija

Computer vision: dronovi i rekognosciranje terena – Praktična primena semantičke segmentacije na slikama iz vazduha

Vreme 24. maj 2021. 16:00
Predavač Miloš Božić, ekspert za Data Science
Organizator NIS a.d.

Apstrakti predavanja:

Na ovoj radionici biće prikazano kako razviti prototip modela dubokog učenja (deep learning) za semantičku segmentaciju na slikama iz vazduha, primenom jednog modernog deep learning framework-a. Cilj je razviti deep learning model za automatizovanu konfiguraciju terena na osnovu slika snimljenih letećim dronom. Procena konfiguracije terena je početna aktivnost u planiranju seizmičkih radova koji su deo prve faze u istraživanju nafte i gasa.

U razvoj prototipa, krenućemo od ortofoto projekcije slika dobijenih snimanjem leteći dronom na terenu, koje ćemo kroz proces pripreme dovesti do seta slika spremnih za treniranje i testiranje modela. Zatim ćemo trenirati nekoliko modela različitih arhitektura i uraditi predikciju na test skupu, kako bi izračunali odgovarajuće metrike na dobijenim rezultatima u cilju procene preciznosti treniranih modela.

Link za pristup: 
Join Skype Meeting
Try Skype Web App

O kompaniji:

NIS Grupa je jedan od najvećih vertikalno integrisanih energetskih sistema u Jugoistočnoj Evropi.

Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i prirodnog gasa, promet širokog asortimana naftnih i gasnih derivata, kao i realizacija projekata u oblasti petrohemije i energetike. Sedište NIS-a i glavni proizvodni kapaciteti nalaze se u Republici Srbiji: naftna i gasna nalazišta, Rafinerija nafte Pančevo, skladišta, kao i mreža benzinskih stanica.

Osim u Srbiji, NIS delatnost razvija i u regionu Balkana. Regionalna ekspanzija odvija se u dva osnovna pravca – na polju istraživanja i proizvodnje nafte i gasa (u Rumuniji i Bosni i Hercegovini) i kroz razvoj maloprodajne mreže (u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini i Rumuniji). NIS na tržištu Balkana upravlja mrežom od preko 400 benzinskih stanica u dva brenda – NIS Petrol i premijum brend GAZPROM. Pored toga, NIS je aktivan i na polju trgovine električnom energijom gde je, pored tržišta Srbije, prisutan i na tržištima Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunije, Slovenije i Mađarske.

 

*predviđeno trajanje predavanja je 45 minuta + 15 minuta za pitanja studenata
*mesto predavanja se usaglašava u zavisnosti od raspoloživih sala i termina predavanja