Navigacija

Programski prevodioci i informacije za debagovanje

Vreme 19. april 2021. 16:00
Predavač Đorđe Todorović, senior inženjer kompanije SYRMIA
Mesto Microsoft Teams

Dragi studenti,

 

U ponedeljak 19.04.2021. u 16 časova održaće se predavanje na temu programskih prevodilaca, informacija za debagovanje, i izazova optimizovanog koda, na kome će govoriti  Đorđe Todorović, senior inženjer kompanije SYRMIA i aktivni učesnik u razvoju projekta LLVM u zajednici otvorenog koda.

Projekat LLVM predstavlja infrastrukturu kako za programske prevodioce, tako i za mnoge druge programe koji operišu sa podacima na niskom nivou, a dolazi u vidu raznih biblioteka i alata. Prevodioci kao što su  clang, rustc, swift compiler itd. važe za prevodioce koji generišu najbrži produkcijski kod u industriji i bazirani su baš na ekosistemu  LLVM. Najveće kompanije kao što su Apple, Google, Facebook, Cisco, AMD, … izabrale su LLVM kao primarni prevodilac za svoje proizvode, a takođe i veoma aktivno učestvuju u njegovom razvoju i unapređenju.

Veoma značajnu stavku u procesu razvoja softvera predstavlja analiza i otklanjanje grešaka. Kolokvijalno ovaj proces nazivamo debagovanje (debugging). Često za pomenuti proces koristimo specijalizovani alat (debugger).  Da bi debagovanje bilo uspešno, tokom prevođenja programa, prevodilac generiše pomoćne informacije (debug informacije), koje alati prepoznaju i tumače. Tokom optimizacije koda, mnoge debug informacije mogu biti izgubljene, pa programeri koji rade na razvoju LLVM-a ulažu velike napore kako bi što više informacija bilo sačuvano u generisanom kodu.

U toku predavanja će, takođe, biti predstavljene i mogućnosti stipendiranja u okviru kompanije Syrmia, izrade diplomskih i master radova, kao i rada na projektima poput LLVM-a. Kompanija Syrmia se bavi sistemskim softverom u različitim domenima: razvoj sistemskih biblioteka, softverskih alata, programskih prevodilaca i simulatora, softvera za mašinsko učenje, softvera za grafičke kartice, kao i softvera u automobilskoj industriji. Ima oko 200 zaposlenih u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Banja Luci. Više informacija možete pronaći na www.syrmia.com.

Predavanje će se održati putem sledećeg linka https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_MjIzMGIyMjQtMzE1Ny00ZjU0LWEyYTktNGE5NGU2Y2E2NjRl%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%2219214a73-c1ab-4e19-8f59-14bdcb09a66e%22%2c%22Oid%22%3a%22e146593c-8037-4baf-b3c5-6fabd96e5ff4%22%7d na platformi Teams.