Навигација

Програмски преводиоци и информације за дебаговање

Време19. април 2021. 16:00
ПредавачЂорђе Тодоровић, сениор инжењер компаније SYRMIA
МестоMicrosoft Teams

Драги студенти,

 

У понедељак 19.04.2021. у 16 часова одржаће се предавање на тему програмских преводилаца, информација за дебаговање, и изазова оптимизованог кода, на коме ће говорити  Ђорђе Тодоровић, сениор инжењер компаније SYRMIA и активни учесник у развоју пројекта LLVM у заједници отвореног кода.

Пројекат LLVM представља инфраструктуру како за програмске преводиоце, тако и за многе друге програме који оперишу са подацима на ниском нивоу, а долази у виду разних библиотека и алата. Преводиоци као што су  clang, rustc, swift compiler итд. важе за преводиоце који генеришу најбржи продукцијски код у индустрији и базирани су баш на екосистему  LLVM. Највеће компаније као што су Apple, Google, Facebook, Cisco, AMD, … изабрале су LLVM као примарни преводилац за своје производе, а такође и веома активно учествују у његовом развоју и унапређењу.

Веома значајну ставку у процесу развоја софтвера представља анализа и отклањање грешака. Колоквијално овај процес називамо дебаговање (debugging). Често за поменути процес користимо специјализовани алат (debugger).  Да би дебаговање било успешно, током превођења програма, преводилац генерише помоћне информације (debug информације), које алати препознају и тумаче. Током оптимизације кода, многе debug информације могу бити изгубљене, па програмери који раде на развоју LLVM-a улажу велике напоре како би што више информација било сачувано у генерисаном коду.

У току предавања ће, такође, бити представљене и могућности стипендирања у оквиру компаније Syrmia, израде дипломских и мастер радова, као и рада на пројектима попут LLVM-a. Компанија Syrmia се бави системским софтвером у различитим доменима: развој системских библиотека, софтверских алата, програмских преводилаца и симулатора, софтвера за машинско учење, софтвера за графичке картице, као и софтвера у аутомобилској индустрији. Има око 200 запослених у Београду, Нишу, Новом Саду и Бања Луци. Више информација можете пронаћи на www.syrmia.com.

Предавање ће се одржати путем следећег линка https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_MjIzMGIyMjQtMzE1Ny00ZjU0LWEyYTktNGE5NGU2Y2E2NjRl%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%2219214a73-c1ab-4e19-8f59-14bdcb09a66e%22%2c%22Oid%22%3a%22e146593c-8037-4baf-b3c5-6fabd96e5ff4%22%7d на платформи Teams.