Navigacija

Promocija smera Biomedicinski i ekološki inženjering: NUKLEARNA ENERGIJA – “not great, not terrible”?

Vreme 08. jul 2019. 18:00
Predavač Dr Koviljka Stanković, docent
Mesto Sala 61, ETF

Predavanje na temu NUKLEARNA ENERGIJA – "not great, not terrible”?

Čitava populacija na našoj planeti živi u polju prirodnog jonizujućeg zračenja čije dejstvo nije moguće sprečiti. Prirodni izvori zračenja prisutni su u vazduhu, vodi, hrani i piću, u građevinskim materijalima itd. Da bi poboljšao kvalitet života, čovek je izumeo veštačke izvore zračenja, tako da se nuklearna energija danas koristi u različitim granama medicine, industrije i u nuklearnoj energetici.
U toku ovog predavanja studenti će biti upoznati sa osnovnim principima primene nuklearne energije i biološkim dejstvom zračenja na živi svet. Posebna pažnja biće posvećena radu nuklearnih reaktora, velikim akcidentima koji su se u novijoj istoriji dogodili, kao što je akcident u Černobilju, i njihovim uticajem na svest naše civilizacije. Takođe, studenti će biti upoznati u koji meri se danas nuklearna energija koristi u ukupnoj proizvodnji električne energije u svetu i njene perspektive u svetlu aktuelne teme o klimatskim promenama, a zatim i o trenutnom stanju u oblasti nuklearnih tehnologija u Srbiji. 
Efekti zračenja na živi svet biće prikazani kroz brojne primere kao što su izlaganja zračenju u medicini i u akcidentalnim situacijama. Pored toga, biće objašnjeno i biološko dejstvo, sada već mistifikovanog u Srbiji, osiromašenog uranijuma. Efekti i doze zračenja biće ramotrene u odnosu na izlaganje prirodnim izvorima zračenja.
Predavač ima za cilj da na jednostavan i razumljiv način približi ovu oblast studentima tehnike, kao i da im pomogne da prošire svoje vidike i steknu nova inženjerska znanja.

Za sva pitanja u vezi predavanja možete se obratiti na email: kstankovic@etf.bg.ac.rs