Navigacija

Rad na projektima zajednice otvorenog koda i uvod u proces razvoja jezgra Linuksa

Vreme 19. mart 2018. 12:15
Predavač Miodrag Dinić
Mesto Sala 55

Sve je veći broj ljudi i kompanija koje uočavaju prednosti razvoja softvera otvorenog koda i formiranja zajednice oko svog proizvoda. Veliki zatvoreni sistemi razvoja softvera postaju stvar prošlosti jer zahtevaju velika ulaganja y sopstvene resurse i održavanje jednog takvog proizvoda.

 

Na ovom predavanju ćete videti kako izgleda proces razvoja softvera zajednice otvorenog koda, koje su prednosti za vas kao pojedince i kompanije a šta mane takvog razvoja. Koji modeli organizacije se koriste u takvim projektima i kako komuniciraju članovi zajednice.

 

Proći ćemo kroz čitav proces doprinosa na primeru razvojnog procesa jezgra Linuksa kao jednog od najznačajnijih projekata zajednice otvorenog koda. Videćete konkretne primere izmena koje su integrisane u jezgro Linuksa. Upoznaćete se sa neophodnim alatima za razvoj Linuksa i videti kako uspešno da integrišete svoju izmenu na glavnoj grani razvoja. Kao izlaz ovog predavanja dobićete uputsvo sa osnovnim koracima kako se uključiti u rad na nekom od velikih projekata otvorenog koda.

 

O predavaču:

 

Miodrag Dinić je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu univerziteta u Beogradu 2012. godine na smeru Računarska tehnika i informatika (RTI). Iste godine započinje svoju profesionalnu karijeru u razvojnom institutu RT-RK (www.rt-rk.com) i radi na razvoju sistemskog softvera za ugrađene uređaje bazirane na arhitekturi MIPS. Od 2014. godine se aktivno uključuje u razvoj i podršku za operativni sistem Android za rad na uređajima sa arhitekturom MIPS. Postaje vođa tima sa kojim razvija kompletnu virtuelnu platformu za emulaciju Androida. Aktivno učestvuje i doprinosi na projektima zajednice otvorenog koda kao što su AOSP (AOSP - Android Open Source Projects), jezgro Linuksa, QEMU i mnogi drugi. Od 2016. godine postaje vođa grupe MIPS u kancelarijama u Beogradu.