Навигација

Рад на пројектима заједнице отвореног кода и увод у процес развоја језгра Линукса

Време19. март 2018. 12:15
ПредавачМиодраг Динић
МестоСала 55

Све је већи број људи и компанија које уочавају предности развоја софтвера отвореног кода и формирања заједнице око свог производа. Велики затворени системи развоја софтвера постају ствар прошлости јер захтевају велика улагања y сопствене ресурсе и одржавање једног таквог производа.

 

На овом предавању ћете видети како изгледа процес развоја софтвера заједнице отвореног кода, које су предности за вас као појединце и компаније а шта мане таквог развоја. Који модели организације се користе у таквим пројектима и како комуницирају чланови заједнице.

 

Проћи ћемо кроз читав процес доприноса на примеру развојног процеса језгра Линукса као једног од најзначајнијих пројеката заједнице отвореног кода. Видећете конкретне примере измена које су интегрисане у језгро Линукса. Упознаћете се са неопходним алатима за развој Линукса и видети како успешно да интегришете своју измену на главној грани развоја. Као излаз овог предавања добићете упутсво са основним корацима како се укључити у рад на неком од великих пројеката отвореног кода.

 

О предавачу:

 

Миодраг Динић је дипломирао на Електротехничком факултету универзитета у Београду 2012. године на смеру Рачунарска техника и информатика (РТИ). Исте године започиње своју професионалну каријеру у развојном институту РТ-РК (www.rt-rk.com) и ради на развоју системског софтвера за уграђене уређаје базиране на архитектури МИПС. Од 2014. године се активно укључује у развој и подршку за оперативни систем Андроид за рад на уређајима са архитектуром МИПС. Постаје вођа тима са којим развија комплетну виртуелну платформу за емулацију Андроида. Активно учествује и доприноси на пројектима заједнице отвореног кода као што су АОСП (AOSP - Android Open Source Projects), језгро Линукса, QEMU и многи други. Од 2016. године постаје вођа групе МИПС у канцеларијама у Београду.