Navigacija

Bežične mreže za industrijski internet

Vreme 09. februar 2017. 13:00
Predavač Prof. dr Branka Vučetić, The University of Sydney
Mesto sala 61, ETF

Apstrakt

Industrijski internet ima potencijal da transformiše energetske mreže, industrijsku proizvodnju, saobraćaj i zdravstvene usluge. Konvencionalne kablovske mreže su se koristile u poslednjih nekoliko decenija za praćenje i upravljanje u industrijskim procesima. Međutim, bežične mreže omogućuju fleksibilniji pristup, ekonomičnije instalacije, proširenje i održavanje, i kao takve su pogodnije za buduće primene u industrijskom internetu.

Sadašnje bežične mreže su dizajnirane za međuljudske komunikacije i prilagođene su osetljivosti ljudskih čula. Za telekomunikacione sisteme u budućem industrijskom internetu, uključujući primene u energetskim mrežama, saobraćaju, proizvodnji i zdravstvenim uslugama, od izuzetnog značaja je razvoj novih teorija i algoritama radio prenosa, sa vrlo niskim kašnjenjem i visokom pouzdanošću.

U ovom predavanju biće prikazan pregled postojećih bežičnih mreža za industrijski internet sa posebnim naglaskom na raskorak između sadašnjih i željenih performansi. Novi istraživački projekti i rezultati u ovoj oblasti biće takođe razmatrani.

Biografija

Prof Branka Vučetić je direktor Centra za telekomunikacije na Sidnejskom univerzitetu i ARC Laureate Fellow. Njen tim je učestvovao u nedavnom projektu australijske vlade za uvođenje automatizivanih energetskih mreža u Australiji.

Prof Vučetić je dobitnik Nagrade prijateljstva, najvišeg priznanja koje kineska vlada dodeljuje stranim stručnjacima u svojoj zemlji. Ona je IEEE Fellow i član Australijske akademije tehničkih nauka.