Navigacija

Nauka i startapi -- Prilika za pretvaranje istraživanja u proizvod koji menja svet

Vreme 05. decembar 2016. 19:00
Predavač Marija Gavrilov, menadžer Startit projekta
Ivana Kostić, PhD student MIT-Portugal programa
Dr Mirjana Rajilić-Stojanović, Tehnološko metalurški fakultet, Katedra za biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju.
Mesto sala 61, Elektrotehnički fakultet, Beograd

Apstrakt

Cilj predavanja jeste da približi naučnu zajednicu preduzetništvu. Tokom 1.5 časovne radionice, učesnicima će se predstaviti Marija Gavrilov i Ivana Kostić ispred organizacije Startit i Mirjana Rajilić-Stojanović, osnivačica startapa HIT Solutions.

Organizacija Startit realizuje projekat približavanja koncepta startap preduzetništva mladim naučnicima/cama, sa ciljem da ih ohrabri da sopstvene istraživačke i naučne kapacitete usmere ka pokretanju inicijativa u privatnom sektoru. Dugoročno, poznavanje startapa će im omogućiti da sopstvene zamisli testiraju na krajnjim korisnicima, a sopstveno znanje i ideje oblikuju tako da one dobiju upotrebnu vrednost i van akademske zajednice. Takođe, predstavnici organizacije Startit, koja je u poslednjih šest godina izgradila tehnološku startap scenu u Srbiji, govoriće o mogućnostima podrške u okviru lokalne zajednice.

Tokom projekta, posećene su institucije u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Valjevu-Petnici. Projekat će kulminirati jednodnevnom radionicom i konferencijom na kojoj će učesnici proći kroz simulaciju izgradnje strtapa i imati priliku da se upoznaju sa osnivačima nekih od najuspešnijih domaćih startapa koji posluju globalno, uključujući i startape iznikle iz nauke.

Udruženje SEE ICT (odnosno Startit) od 2010. godine radi na razvoju tehnološkog preduzetništva u Srbiji. Kroz Startitove obrazovne programe pokrenuto je više od 40 startap kompanija koje zapošljavaju 100+ mladih ljudi, koje su dobile međunarodne investicije u iznosu od 2 miliona evra. Među programima koje Startit nekoliko godina organizuje je i Startap akademija, višemesečni ’’kurs’’ kroz koji odabrani timovi razvijaju svoj softverski ili hardverski proizvod i lean metodom dolaze do svojih korisnika i kupaca. Evropska komisija je organizaciju nagradila svojim priznanjem dve godine za redom kao lidera u promovisanju preduzetništva.

Za sve informacije posetite blog: http://startit.rs/ i www.startit.rs/znam-da-mozemo-nagrada/.

Biografija

Učesnicima će se predstaviti Marija Gavrilov, menadžerka projekata u Startitu i menadžerka Startit Centra u Novom Sadu, koja će publici približiti domaću startap zajednicu, mogućnosti u okviru nje i primere razvoja uspešnih startapova.

Ivana Kostić trenutno priprema odbranu doktorata u okviru MIT-Portugal programa, te će preneti svoja iskustva o naučnom preduzetništu u ove dve zemlje. Trenutno je i saradnik Startit-a sa kojima organizuje MIT Hacking Medicine hakaton u Beogradu.

Njima će se priključiti i Mirjana Rajilić-Stojanović koja je osnivačica HITSolutions startapa, čiji je glavni proizvod HITChip za analizu mikrobiote nastao na osnovama njenih akademskih postignuća.