Навигација

Наука и стартапи -- Прилика за претварање истраживања у производ који мења свет

Време05. децембар 2016. 19:00
ПредавачМарија Гаврилов, менаџер Стартит пројекта
Ивана Костић, PhD студент МИТ-Portugal програма
Др Мирјана Рајилић-Стојановић, Технолошко металуршки факултет, Катедра за биохемијско инжењерство и биотехнологију.
Местосала 61, Eлектротехнички факултет, Београд

Апстракт

Циљ предавања јесте да приближи научну заједницу предузетништву. Током 1.5 часовне радионице, учесницима ће се представити Марија Гаврилов и Ивана Костић испред организације Стартит и Мирјана Рајилић-Стојановић, оснивачица стартапа HIT Solutions.

Организација Стартит реализује пројекат приближавања концепта стартап предузетништва младим научницима/цама, са циљем да их охрабри да сопствене истраживачке и научне капацитете усмере ка покретању иницијатива у приватном сектору. Дугорочно, познавање стартапа ће им омогућити да сопствене замисли тестирају на крајњим корисницима, а сопствено знање и идеје обликују тако да оне добију употребну вредност и ван академске заједнице. Такође, представници организације Стартит, која је у последњих шест година изградила технолошку стартап сцену у Србији, говориће о могућностима подршке у оквиру локалне заједнице.

Током пројекта, посећене су институције у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Ваљеву-Петници. Пројекат ће кулминирати једнодневном радионицом и конференцијом на којој ће учесници проћи кроз симулацију изградње стртапа и имати прилику да се упознају са оснивачима неких од најуспешнијих домаћих стартапа који послују глобално, укључујући и стартапе изникле из науке.

Удружење SEE ICT (односно Стартит) од 2010. године ради на развоју технолошког предузетништва у Србији. Кроз Стартитове образовне програме покренуто је више од 40 стартап компанија које запошљавају 100+ младих људи, које су добиле међународне инвестиције у износу од 2 милиона евра. Међу програмима које Стартит неколико година организује је и Стартап академија, вишемесечни ’’курс’’ кроз који одабрани тимови развијају свој софтверски или хардверски производ и леан методом долазе до својих корисника и купаца. Европска комисија је организацију наградила својим признањем две године за редом као лидера у промовисању предузетништва.

За све информације посетите блог: http://startit.rs/ и www.startit.rs/znam-da-mozemo-nagrada/.

Биографија

Учесницима ће се представити Марија Гаврилов, менаџерка пројеката у Стартиту и менаџерка Стартит Центра у Новом Саду, која ће публици приближити домаћу стартап заједницу, могућности у оквиру ње и примере развоја успешних стартапова.

Ивана Костић тренутно припрема одбрану доктората у оквиру MIT-Portugal програма, те ће пренети своја искуства о научном предузетништу у ове две земље. Тренутно је и сарадник Стартит-а са којима организује MIT Hacking Medicine хакатон у Београду.

Њима ће се прикључити и Мирјана Рајилић-Стојановић која је оснивачица HITSolutions стартапа, чији је главни производ HITChip за анализу микробиоте настао на основама њених академских постигнућа.