Navigacija

Primena tehnologija i algoritama iz oblasti mašinskog učenja i konvolucionih neuronskih mreža

Vreme 24. februar 2016. 12:00
Predavač Nenad Živić, Miloš Milošević, Igor Anđelković (Nordeus Beograd)
Mesto sala 57, Elektrotehnički fakultet

APSTRAKT:

Igru „Top eleven” igra ogroman broj igrača širom sveta. Među njima je moguće naći veliki broj navika i šablona ponašanja. Da bi na najbolji mogući način prepoznali te šablone, u Nordeusu upotrebljavaju najnovije algoritme i tehnologije iz oblasti mašinskog učenja i tim saznanjima optimizuju korisničko iskustvo igrača i aktivnosti marekting tima. Na predavanju će biti predstavljeno kako se koriste konvolucione neuronske mreže kako bi veliki broj akcija korisnika ove igre („klikova“) bilo pretvoreno u znanje o njihovim navikama.

Na predavanju će biti predstavljena i mogućnost studentima da se prijave na tromesečnu praksu u kompaniji Nordeus, gde bi dobili priliku da rade na sličnim problemima.

BIOGRAFIJE PREDAVAČA:

Nenad Živić, data scientist, zadužen za sistemski dizajn Nordeus-ove najpoznatije igre „Top eleven - Be a football manager”. Master studije završio je na Prirodnomatematičkom fakultetu u Nišu, iz oblasti računarskih nauka sa fokusom na mašinsko učenje, a trenutno je student doktorskih studija na istom fakultetu. Ima trogodišnje iskustvo u pravljenju algoritama primenljivih u oblastima ekonomije, procesiranja govornog jezika i računarskih igara.

Miloš Milošević, data scientist, zadužen za dizajniranje, implementaciju i održavanje prediktivnih modela, sa fokusom na njihovoj brzini, pouzdanosti i skalabilnosti. Završio je Računarski fakultet u Beogradu. Miloš je deo tima koji brine o infrastrukturi sistema distribuirane baze podataka. Prethodni njegov rad zasnovan je na dizajniranju sistema algoritama za normalizaciju podataka o proizodima uvezenih sa podacima socijalnih mreža.

Igor Anđelković, data scientist, karijeru je započeo rešavanjem problema u medicini primenom prediktivnog modeovanja. Autor je nekoliko naučnih radova iz ove oblasti. Nakon petogodišnjeg rada na Katedri za računarsku tehniku i informatiku na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, nastavio je rad u industriji igara, gde je radio na praćenju metrika, vizuelizaciji podataka, pravljenju statističkih eksperimenata i implementaciji algoritama mašinskog učenja. Trenutno je vođa tima za analitiku u Nordeusu, gde vodi osmočlani tim vrhunskih data scientist-aidata engineer-a.

O KOMPANIJI:

Nordeus je kompanija koja se bavi razvojem video igara. Kompanija je osnovana 2010. godine u Beogradu, sa ciljem da milionima korisnika pruži jedinstveno iskustvo u igranju najboljih onlajn igara. Za vrlo kratak period kompanija se proširila od jednog tročlanog tima do preok 150 zaposlenih u tri kancelarije, u Beogradu, Dablinu i Londonu. Nordeus je zvanično najbolji evropski gejming startap za 2011. godinu i jedna od najbrže rastućih kompanija u industriji igara. Već četiri godine, kompanija je izabrana za najboljeg poslodavca u Srbiji i regionu. Najigranija sportska igra na svetu, „Top eleven”, ima preko 10 miliona aktivnih korisnika mesečno i 5 miliona aktivnih igrača dnevno na društvenoj mreži Fejsbuk, na Android i iOS uređajima.