Navigacija

On Cascade Outages and Catastrophic Power System Blackouts and Their Mittigation

Vreme 05. avgust 2015. 15:11
Predavač Prof. Dr.-Ing. Vladimir Terzija, Humboldt Fellow, SMIEEE, The University of Manchester, UK IEEE Senior Member
Mesto sala "microsoft", na prvom spratu Računskog centra, ETF

U organizaciji IEEE PES Podružnice za Srbiju i Crnu Goru održaće se naučna tribina u ponedeljak 24. avgusta 2015 godine u 14 časova u sali "microsoft", na prvom spratu Računskog centra, Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

On Cascade Outages and Catastrophic Power System Blackouts and Their Mittigation

Prof. Dr.-Ing. Vladimir Terzija, Humboldt Fellow, SMIEEE, The University of Manchester, UK IEEE Senior Member

Kratak sadržaj predavanja:

Složenost modernih elektroenergetskih sistema, uslovljen intenzivnom integracijom obnovljivih izvora električne energije, strogim zahtevima za ekonomičnom i pouzdanom isporukom električne energije, kao i promenom prirode postojećih AC mreža uvodjenjem koncepta jednosmernog prenosa električne energije, izazvali su u poslednjih dvadeset godina seriju raspada elektroenergetskih sistema širom sveta, popularnih »blackouta«. Priroda blackouta je izuzetno složena i uslovljena fenomenom tzv. kaskadnih ispada elemenata sistema. Cilj predavanja je da se rasvetli priroda kaskadnih poremećaja i istovremeno da se sagledaju mogućnosti za njihovu prevenciju. Izmedju ostalog, biće izložen koncept kontrolisanog uostrvljavanja mreže, kao i razmatrana uloga moderne tehnologije u prevenciji blackouta. Predlozeni koncepti će biti ilustrovani kompjuterom simuliranim primerima. Seminar će biti izložen na srpskom jeziku.

Biografija predavača:

Vladimir Terzija (M’95, SM’00) je magistrirao i doktorirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Trenutno je redovni professor na Univerzitetu u Mančesteru u Velikoj Britaniji, kao i gostujući profesor na univerzitetima u Beogradu, Jinanu (Kina) i Kuala Lumpuru (Malezija). Kao Humboldt Research Fellow proveo je nekoliko godina svoga istraživačkoga rada na uglednim akademskim institucijama u Nemačkoj. Osim toga, više od pola decenije je proveo radeći u industriji, u kompaniji ABB u Nemačkoj, kao ekspert iz oblasti stanične automatizacije i zaštite srednjenaponskih mreža. Profesor Terzija trenutno rukovidi istraživačkim timom od 12 doktoranata i 3 postdoktoranta. Autor je preko 300 stručnih radova i nekoliko knjiga monografskog karaktera. Izvestilac je Cigre radne grupe Wide Area Protection and Control Technologies (WGB5.14) i član nekoliko IEEE radnih grupa. 2009. godine je prvi put u istoriji Velike Britanije integrisao prvi Phasor Measurement Unit u jedan od postojećih WAMPAC sistema u Evropi. Od 1. oktobra 2015. preuzima odgovornost glavnog urednika (Editor in Chief) International Journal of Electrical Power and Energy Systems (popularni „žuti”).