Навигација

On Cascade Outages and Catastrophic Power System Blackouts and Their Mittigation

Време05. август 2015. 15:11
ПредавачProf. Dr.-Ing. Vladimir Terzija, Humboldt Fellow, SMIEEE, The University of Manchester, UK IEEE Senior Member
Местосала "microsoft", на првом спрату Рачунског центра, ЕТФ

У организацији IEEE PES Подружнице за Србију и Црну Гору одржаће се научна трибина у понедељак 24. августа 2015 године у 14 часова у сали "microsoft", на првом спрату Рачунског центра, Електротехничког факултета Универзитета у Београду.

On Cascade Outages and Catastrophic Power System Blackouts and Their Mittigation

Prof. Dr.-Ing. Vladimir Terzija, Humboldt Fellow, SMIEEE, The University of Manchester, UK IEEE Senior Member

Кратак садржај предавања:

Сложеност модерних електроенергетских система, условљен интензивном интеграцијом обновљивих извора електричне енергије, строгим захтевима за економичном и поузданом испоруком електричне енергије, као и променом природе постојећих АЦ мрежа уводјењем концепта једносмерног преноса електричне енергије, изазвали су у последњих двадесет година серију распада електроенергетских система широм света, популарних »блацкоута«. Природа блацкоута је изузетно сложена и условљена феноменом тзв. каскадних испада елемената система. Циљ предавања је да се расветли природа каскадних поремећаја и истовремено да се сагледају могућности за њихову превенцију. Измедју осталог, биће изложен концепт контролисаног уострвљавања мреже, као и разматрана улога модерне технологије у превенцији блацкоута. Предлозени концепти ће бити илустровани компјутером симулираним примерима. Семинар ће бити изложен на српском језику.

Биографија предавача:

Владимир Терзија (М’95, СМ’00) је магистрирао и докторирао на Електротехничком факултету Универзитета у Београду. Тренутно је редовни профессор на Универзитету у Манчестеру у Великој Британији, као и гостујући професор на универзитетима у Београду, Јинану (Кина) и Куала Лумпуру (Малезија). Као Хумболдт Ресеарцх Феллоw провео је неколико година свога истраживачкога рада на угледним академским институцијама у Немачкој. Осим тога, више од пола деценије је провео радећи у индустрији, у компанији АББ у Немачкој, као експерт из области станичне аутоматизације и заштите средњенапонских мрежа. Професор Терзија тренутно руковиди истраживачким тимом од 12 доктораната и 3 постдокторанта. Аутор је преко 300 стручних радова и неколико књига монографског карактера. Известилац је Цигре радне групе Wide Area Protection and Control Technologies (WGB5.14) и члан неколико IEEE радних група. 2009. године је први пут у историји Велике Британије интегрисао први Пхасор Меасуремент Унит у један од постојећих WАМPAC система у Европи. Од 1. октобра 2015. преузима одговорност главног уредника (Editor in Chief) International Journal of Electrical Power and Energy Systems (популарни „жути”).