Navigacija

SmartGrid–ključna komponenta Europske energetske unije

Vreme 20. oktobar 2014. 13:36
Predavač prof. dr. sc. Davor Škrlec, IEEE, CIRED, CIGRE
Mesto sala 61, ETF

U organizaciji  IEEE PES  Podružnice za Srbiju i Crnu Goru održaće se naučna tribina u ponedeljak 20. aprila 2015 godine u 19h u sali 61 Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

SmartGrid–ključna komponenta Europske energetske unije

prof. dr. sc. Davor Škrlec, IEEE, CIRED, CIGRE
 Europski parlament, Zeleni/ESS

IEEE Senior Member

Kratak sadržaj predavanja:

Nekoliko ključnih političkih odluka i smjernica koje se donose u periodu 2014-2015 odrediti će energetski razvoj EU te borbu protiv klimatskih promjena. Prvi paket čini okvir za klimatsko energetsku politiku EU za period 2020-2030. godina. Suočena s problemom sigurnosti opskrbe energijom Europska Komisija je pokrenula složen postupak savjetovanja s javnošću, državama članicama, gospodarstvom i Europskim parlamentom za uspostavu Europske Energetske unije. Krajem februara 2015. godine Europska komisija je predstavila dokument u Europskom parlamentu, a koncept Energetske unije prihvaćen je i na sjednici Europskog vijeća 20.3.2015. godine. Pet stupova na kojima počiva koncept Energetske unije čine između ostalog dekarbonizacija energetskog sektora, regionalna suradnja, obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost te istraživanje i razvoj. Ključna komponenta u svih pet stupova je Smart Grid – platforma naprednih energetskih mreža. Kako viziju Smart Grid i političke želje pretočiti u realnost, koji su problemi i izazovi u stvaranju energetske unije i razvoja Smart Grid tehnologija, pitanja su koja će se raspraviti na predavanju.

Biografija predavača:

prof. dr. sc. Davor Škrlec redovni je profesor FER-a, zaposlen na Zavodu za visoki napon i energetiku od 1987. godine. Postdiplomske studije na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu završio je pod mentorskim vođenjem prof.dr.sc. Slavko Krajcara odbranom magistarskog rada Neki heuristički postupci u optimalnom planiranju razdjelnih elektroenergetskih mreža (1990), i doktorske disertacije Planiranje razdjelnih mreža genetskim algoritmima (1996).  Naučni i stručni rad dr.sc. Davora Škrleca obuhvata problematiku planiranja i eksploatacije elektroenergetskih mreža, integraciju obnovljivih izvora energije i distribuirane proizvodnje u elektroenergetski sistem, i primenu geografskih informacionih sistema (GIS) u elektrotehnici i računarstvu. Koautor je dve naučne knjige i poglavlja u dve naučne knjige, pedesetak međunarodno objavljenih naučnih radova i nekoliko desetina stručnih radova, stručnih studija i stručnih ekspertiza. Od 1.7.2014. obnaša mandat zastupnika u Europskom parlamentu 2014-2019. gdje je član političke grupacije Zelenih/EES.