Навигација

SmartGrid–кључна компонента Еуропске енергетске уније

Време20. октобар 2014. 13:36
Предавачпроф. др. сц. Давор Шкрлец, IEEE, CIRED, CIGRE
Местосала 61, ЕТФ

У организацији  IEEE PES  Подружнице за Србију и Црну Гору одржаће се научна трибина у понедељак 20. априла 2015 године у 19h у сали 61 Електротехничког факултета Универзитета у Београду.

SmartGrid–кључна компонента Еуропске енергетске уније

проф. др. сц. Давор Шкрлец, IEEE, CIRED, CIGRE
 Еуропски парламент, Зелени/ЕСС

IEEЕ Сениор Мембер

Кратак садржај предавања:

Неколико кључних политичких одлука и смјерница које се доносе у периоду 2014-2015 одредити ће енергетски развој ЕУ те борбу против климатских промјена. Први пакет чини оквир за климатско енергетску политику ЕУ за период 2020-2030. година. Суочена с проблемом сигурности опскрбе енергијом Еуропска Комисија је покренула сложен поступак савјетовања с јавношћу, државама чланицама, господарством и Еуропским парламентом за успоставу Еуропске Енергетске уније. Крајем фебруара 2015. године Еуропска комисија је представила документ у Еуропском парламенту, а концепт Енергетске уније прихваћен је и на сједници Еуропског вијећа 20.3.2015. године. Пет ступова на којима почива концепт Енергетске уније чине између осталог декарбонизација енергетског сектора, регионална сурадња, обновљиви извори енергије, енергетска ефикасност те истраживање и развој. Кључна компонента у свих пет ступова је Smart Grid – платформа напредних енергетских мрежа. Како визију Smart Grid и политичке жеље преточити у реалност, који су проблеми и изазови у стварању енергетске уније и развоја Smart Grid технологија, питања су која ће се расправити на предавању.

Биографија предавача:

проф. др. сц. Давор Шкрлец редовни је професор ФЕР-а, запослен на Заводу за високи напон и енергетику од 1987. године. Постдипломске студије на Електротехничком факултету у Загребу завршио је под менторским вођењем проф.др.сц. Славко Крајцара одбраном магистарског рада Неки хеуристички поступци у оптималном планирању раздјелних електроенергетских мрежа (1990), и докторске дисертације Планирање раздјелних мрежа генетским алгоритмима (1996).  Научни и стручни рад др.сц. Давора Шкрлеца обухвата проблематику планирања и експлоатације електроенергетских мрежа, интеграцију обновљивих извора енергије и дистрибуиране производње у електроенергетски систем, и примену географских информационих система (ГИС) у електротехници и рачунарству. Коаутор је две научне књиге и поглавља у две научне књиге, педесетак међународно објављених научних радова и неколико десетина стручних радова, стручних студија и стручних експертиза. Од 1.7.2014. обнаша мандат заступника у Еуропском парламенту 2014-2019. гдје је члан политичке групације Зелених/ЕЕС.