Navigacija

MODEL ESTIMACIJE STANJA U EMS-u

Vreme 18. avgust 2014. 16:31
Predavač Dr Nešo A. Mijušković, JP Elektromreža Srbije, honorarni v.profesor ETFa
Organizator IEEE PES Podružnica za Srbiju i Crnu Goru
Mesto sala 61, Elektrotehnički fakultet

U organizaciji IEEE PES Podružnice za Srbiju i Crnu Goru održaće se naučna tribina u sredu 27. avgusta 2014 godine u 14h u sali 61 Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Dr. Nešo A. Mijušković, JP Elektromreža Srbije, honorarni v.profesor ETF Beograd

Kratak sadržaj predavanja

U JP Elektromreža Srbije realizovan je program za estimaciju stanja kao deo paketa programa za Energy Management System koji je isporučila firma AREVA (ALSTOM). U realizaciji ovog programa učestvovao je značajan broj naših stručnjaka. Pravilan rad ovog programa zahteva neprestano podešavanje njegovih parametara, a posebno nultih injektiranja. U radu se pokazuje uticaj ovih parametara na problem inverzije informacione matrice i prikazuje način za njegovo rešavanje primenom ortogonalnih matrica.

Biografija predavača

Nešo Mijušković je magistrirao (1978.godine) i doktorirao (1983.godine) na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ceo radni vek je proveo u elektroprivrednim preduzećima.

U zvanje vanrednog profesora na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu izabran je 1990.godine.

Gostujući vanredni profesor bio je u prolećnom semestru 2000.godine na MIT univerzitetu u Bostonu, na predmetu Pouzdanost elektroenergetskih sistema. Zatim je 2004. godine u jesenjem semestru na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici predavao predmet Analiza elektroenergetskih sistema. U jesenjem semestru 2008.godine predavao je predmete Estimacija stanja EES i Upravljanje u realnom vremenu EES na Univerzitetu Texas A&M .

Od 2009.godine bio je Predsednik Stručnog tima EMS-a za saradnju sa stranim konsultantima na projektu „Uvođenje 400kV dalekovodnog sistema u Zapadnom delu EES Srbije“.

2001.godine postavljen je za Pomoćnika generalnog direktora za razvoj i investicije u JP „Elektroistok“.