Навигација

МОДЕЛ ЕСТИМАЦИЈЕ СТАЊА У ЕМС-у

Време18. август 2014. 16:31
ПредавачДр Нешо А. Мијушковић, ЈП Електромрежа Србије, хонорарни в.професор ЕТФa
ОрганизаторIEEE PES Подружница за Србију и Црну Гору
Местосала 61, Електротехнички факултет

У организацији IEEE PES Подружнице за Србију и Црну Гору одржаће се научна трибина у среду 27. августа 2014 године у 14h у сали 61 Електротехничког факултета Универзитета у Београду.

Др. Нешо А. Мијушковић, ЈП Електромрежа Србије, хонорарни в.професор ЕТФ Београд

Кратак садржај предавања

У ЈП Електромрежа Србије реализован је програм за естимацију стања као део пакета програма за Енергy Манагемент Сyстем који је испоручила фирма AREVA (ALSTOM). У реализацији овог програма учествовао је значајан број наших стручњака. Правилан рад овог програма захтева непрестано подешавање његових параметара, а посебно нултих ињектирања. У раду се показује утицај ових параметара на проблем инверзије информационе матрице и приказује начин за његово решавање применом ортогоналних матрица.

Биографија предавача

Нешо Мијушковић је магистрирао (1978.године) и докторирао (1983.године) на Електротехничком факултету Универзитета у Београду. Цео радни век је провео у електропривредним предузећима.

У звање ванредног професора на Електротехничком факултету у Београду изабран је 1990.године.

Гостујући ванредни професор био је у пролећном семестру 2000.године на MIT универзитету у Бостону, на предмету Поузданост електроенергетских система. Затим је 2004. године у јесењем семестру на Електротехничком факултету у Подгорици предавао предмет Анализа електроенергетских система. У јесењем семестру 2008.године предавао је предмете Естимација стања ЕЕС и Управљање у реалном времену ЕЕС на Универзитету Texas A&M .

Од 2009.године био је Председник Стручног тима ЕМС-а за сарадњу са страним консултантима на пројекту „Увођење 400kV далеководног система у Западном делу ЕЕС Србије“.

2001.године постављен је за Помоћника генералног директора за развој и инвестиције у ЈП „Електроисток“.