Navigacija

Adventures in Control Theory: From Robot Cars to Synthetic Biology

Vreme 21. mart 2013. 14:00
Predavač prof. Ričard Mareja, California Institute of Technology (CALTECH)
Organizator Katedra za signale i sisteme
Mesto Amfiteatar 56, Elektrotehničkog fakulteta

Katedra za signale i sisteme poziva studente na predavanje prof. Ričarda Mareja sa Univerziteta CALTECH u Kaliforniji, koje će se održati u četvrtak, 21.03.2013, od 13.15 do 14 sati, na Elektrotehničkom fakultetu
u amfiteatru 56.

Prof. Marej je 1985. god. završio Elektrotehnički fakultet na California Institute of Technology (CALTECH) i magistrirao i doktorirao 1988. i 1991. god. na University of California, Berkley. Od 1991. god. je zaposlen na CALTECH-u i bio je jedan od osnivača odseka Control and Dynamical Systems 1993. god. U periodu od 1998-1999. godine je bio direktor dela Američkog nacionalnog centra za tehnološka istraživanja u Hartfordu koji se odnosi na mehatroničke sisteme. U periodu od 2000. do 2005. god. prof. Marej je bio dekan na odseku za Inženjering i primenjene nauke na CALTECH-u. Profesor Marej poseduje najviši rang profesora na CALTECH-u (Thomas E. and Doris Everhart Professor) na odseku Control and Dynamical Systems and Bioengineering, a od 2012. godine je član američke Nacionalne akademije za inženjerstvo.

Primarna oblast istraživanja prof. Mareja je upravljanje složenim umreženim sistemima (networked control systems) sa primenom u biološkim i autonomnim sistemima. Trenutni projekti koje vodi uključuju analizu i projektovanje biomolekularnih kola sa povratnom spregom, specifikaciju, dizajn i sintezu umreženih upravljačkih sistema i nove arhitekture za upravljanje korišćenjem tehnike slow computing.

Katedra za signale i sisteme