Navigacija

Proračun tokova snaga na velikim računrskim modelima - Tokovi snaga kroz male ili nulte impedanse

Vreme 27. decembar 2012. 16:00
Predavač Stanko Janković, dipl. el. inž.
Mesto ETF, sala 65

U organizaciji  IEEE PES  Podružnice za Srbiju i Crnu Goru održaće se naučna tribina u četvrtak 27.12.2012. godine u 15 časova u Sali 65 Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Stanko Janković, dipl. el. inž.

Kratak sadržaj predavanja:

Na predavanju će biti iznet aktuelni koncept proračnuna sigurnosti rada elektroenegetskog sistema i problematika koja prati ovaj koncept. Male ili nulte impedanse vodova su često uzrok divergencije ili pogrešne konvergencije u proračunima tokova snaga. Impedanse spojnih polja su skoro jednake nultim vrednostima dok su impedanse vodova koje povezuju generatorske sabirnice visokog napona sa susednim postrojenjem često male. Na predavnju će biti izneti načini prevazilaženja problema proračuna tokova snaga kroz vodove malih ili nultih impedansi. Pored prezentacije obaviće se i demonstracija primenena jednog pristupa za prevazilaženje akutelnog problema na test modelima i na realnom spojenom modelu kontinetalnom delu Evrope pomoću programa Power System Assistant (akronim PSA).

Biografija predavača:

Stanko Janković (1980) diplomirao je 2006. godine i trenutno doktorand treće godine doktorskih studija na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Od 2006. godine je zaposlen u Javnom preduzeću „Elektromreža Srbije“, preduzeće koje radi kao operator prenosne mreže i tržta električne energije. U periodu od 2006. do 2012. radio je u Službi za razvoj prenosne mreže, Direkcija za upravljanje prenosnim sistemom, na poslovima izrade petogodišnjih i desetogodišnjih planova razvoja prenosnog sistema koji obuhvataju proračune tokova snaga, struja kratkog spoja i anliza stabilnosti rada elektroenergetskog sistema. U ovom periodu proveo je godinu dana istovremeno radeći i u Službi za kratkoročno planiranje na poslovima izrade modela za potrebe analiza sigurnosti rada sistema za dan unapred, izrada analiza sigurnosti i analiza prekograničnih kapaciteta prenosne mreže Republike Srbije. Do 2012. godine bio je član ENTSO-E međunarodne radne grupe za modelovanje eletroenrgetskog sistema i prikupljanje podataka čije su obaveze i izrade dokumenata koje će pomoći članicama asociacije u izradi elektroenergetskih analiza (npr. Dinamika u planjiranju, Izrada profajla za razmenu računarskih modela u CIM/XML formatu...). Od 2012. godine je zaposlen u Pogonu Beograd kao vodeći diplomirani inženjer u Službi za tehničku koordinaciju. Autor je više stručnih radova objavljenih na CIGRE Srbija simpozijumima i savetovanjima. Jedan je od autora nazapeženijeg rada na 30. svetovanju CIGRE Srbija 2011. godine, Studijski komitet B3: Postrojenja, „Uticaj zemljovodnog užeta u proračunu struje jednopolnog zemljospoja“. Jedan je od autora naučnog rada „An Approach to Power Flow Calcualation Through Small or Zero Impedance Lines“, Internation Review on Modeling and Simulations (I.RE.MO.S), Vol 5, N. 2, April 2012. Član je IEEE i CIGRE Srbija udruženja.