Навигација

Прорачун токова снага на великим рачунрским моделима - Токови снага кроз мале или нулте импедансе

Време27. децембар 2012. 16:00
ПредавачСтанко Јанковић, дипл. ел. инж.
МестоЕТФ, сала 65

У организацији  ИЕЕЕ ПЕС  Подружнице за Србију и Црну Гору одржаће се научна трибина у четвртак 27.12.2012. године у 15 часова у Сали 65 Електротехничког факултета Универзитета у Београду.

Станко Јанковић, дипл. ел. инж.

Кратак садржај предавања:

На предавању ће бити изнет актуелни концепт прорачнуна сигурности рада електроенегетског система и проблематика која прати овај концепт. Мале или нулте импедансе водова су често узрок дивергенције или погрешне конвергенције у прорачунима токова снага. Импедансе спојних поља су скоро једнаке нултим вредностима док су импедансе водова које повезују генераторске сабирнице високог напона са суседним постројењем често мале. На предавњу ће бити изнети начини превазилажења проблема прорачуна токова снага кроз водове малих или нултих импеданси. Поред презентације обавиће се и демонстрација применена једног приступа за превазилажење акутелног проблема на тест моделима и на реалном спојеном моделу континеталном делу Европе помоћу програма Power System Assistant (акроним PSA).

Биографија предавача:

Станко Јанковић (1980) дипломирао је 2006. године и тренутно докторанд треће године докторских студија на Електротехничком факултету Универзитета у Београду. Од 2006. године је запослен у Јавном предузећу „Електромрежа Србије“, предузеће које ради као оператор преносне мреже и тржта електричне енергије. У периоду од 2006. до 2012. радио је у Служби за развој преносне мреже, Дирекција за управљање преносним системом, на пословима израде петогодишњих и десетогодишњих планова развоја преносног система који обухватају прорачуне токова снага, струја кратког споја и анлиза стабилности рада електроенергетског система. У овом периоду провео је годину дана истовремено радећи и у Служби за краткорочно планирање на пословима израде модела за потребе анализа сигурности рада система за дан унапред, израда анализа сигурности и анализа прекограничних капацитета преносне мреже Републике Србије. До 2012. године био је члан ENTSO-E међународне радне групе за моделовање елетроенргетског система и прикупљање података чије су обавезе и израде докумената које ће помоћи чланицама асоциације у изради електроенергетских анализа (нпр. Динамика у плањирању, Израда профајла за размену рачунарских модела у CIM/XML формату...). Од 2012. године је запослен у Погону Београд као водећи дипломирани инжењер у Служби за техничку координацију. Аутор је више стручних радова објављених на CIGRE Србија симпозијумима и саветовањима. Један је од аутора назапеженијег рада на 30. световању CIGRE Србија 2011. године, Студијски комитет Б3: Постројења, „Утицај земљоводног ужета у прорачуну струје једнополног земљоспоја“. Један је од аутора научног рада „An Approach to Power Flow Calcualation Through Small or Zero Impedance Lines“, Internation Review on Modeling and Simulations (I.RE.MO.S), Vol 5, N. 2, Април 2012. Члан је IEEE и CIGRE Србија удружења.