Navigacija

Proračun raspodele temperatura u transformatorima - primena detaljnog termo-hidrauličkog modela

Vreme 27. decembar 2012. 15:00
Predavač Dr Zoran Radaković, red. prof.
Mesto ETF, Računski centar

U organizaciji  IEEE PES  Podružnice za Srbiju i Crnu Goru održaće se naučna tribina u četvrtak 27.12.2012. godine u 14 časova u Računskom centru Elektrotehničkog fakulteta

Dr Zoran Radaković, red. prof.

Kratak sadržaj predavanja:

U predavanju će biti prikazan termo-hidraulički model i opisana njegova softverska realizacija, kao alata za projektovanje transformatora, ali i brojne druge primene za rešavanje termičkih problema u praksi. Objasniće se fizičke osnove na kojima se model bazira, kao i kritični detalji koje je bilo potrebno rešiti da bi se došlo do kompletnog modela koji omogućava određivanje detaljne raspodele protoka ulja u transformatoru (kroz svaki od njegovih delova, kao i kroz svaki on kanala unutar delova), kao i temperature (na primer u svakom od provodnika namotaja). U toku razvoja kojim se predavač bavi niz godina, sprovedeni su brojni eksperimenti u laboratorijama i "virtuelni eksperimenti" korišćenjem metoda konačnih elemenata. Kroz prezentaciju ovog R&D rada će se prikazati proces razvoja u velikim kompanijama u oblasti elektroenergetike, odnosno proizvodnji elektroenergetskih komponenti velikih snaga.

U predavanju će se prikazati primeri primene softvera na nekoliko transformatora velikih snaga (od 100 MVA do 770 MVA), koji su korišćeni za samo projektovanje transformatora, ali i za rešavanje nekih pitanja koja su se javila tokom prakse eksploatacije transformatora: kako poboljšati hlađenje i smanjiti temperature, da li mu je moguće povećati snagu (bez ili sa primenom promena u sistemu hlađenja), procena ostarelosti izolacije na bazi istorijata opterećivanja, podešavanje zaštite, podešavanje parametara transformatora koji se koriste u sistemu za monitoring itd. Svi ovi primeri su proistekli iz prakse, odnosno kao usluga raznim korisnicima.

Biografija predavača:

Zoran Radaković (1965) diplomirao je 1989, magistrirao 1992. i doktorirao 1997. godine na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Od 1989. godine radi na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu pri Katedri za energetske pretvarače i pogone, sa prekidima zbog boravka na univerzitetu u Štutgartu (kao stipendista fondacije “Alexander von Humboldt”) i rada u kompaniji Simens, Nirnberg, Nemačka (radno mesto eksperta za hlađenje transformatora u grupi za centralni razvoj za energetske transformatore). Kao redovni profesor izvodi nastavu iz disciplina Termički procesi u elektroenergetici, Specijalne električne instalacije i Elektrotermija. Poseduje licence 351 i 352 Inženjerske komore Srbije za odgovornog projektanta i ispitivač je na stručnom ispitu za licencu 351. Član je trenutno aktivne CIGRE radne grupe Transformer thermal modelling (Working Group A2.38), kao Task Force Leader za termo-hidraulički model. Radio je na više međunarodnih projekata (trenutno na tri), pre svega vezana za temu predavanja, kao i za razvoj u oblasti solarne tehnike. Kao autor ili koautor je objavio preko 90 naučnih i stručnih radova (preko 20 u međunarodnim časopisima), kao i veliki broj tehničkih izveštaja u okviru domaćih i međunarodnih projekata. U vezi sa temom predavanja, u IEEE Power Delivery je objavljen jedan rad ove i 2 rada 2010-e godine.