Навигација

Прорачун расподеле температура у трансформаторима - примена детаљног термо-хидрауличког модела

Време27. децембар 2012. 15:00
ПредавачДр Зоран Радаковић, ред. проф.
МестоЕТФ, Рачунски центар

У организацији  IEEE ПЕС  Подружнице за Србију и Црну Гору одржаће се научна трибина у четвртак 27.12.2012. године у 14 часова у Рачунском центру Електротехничког факултета

Др Зоран Радаковић, ред. проф.

Кратак садржај предавања:

У предавању ће бити приказан термо-хидраулички модел и описана његова софтверска реализација, као алата за пројектовање трансформатора, али и бројне друге примене за решавање термичких проблема у пракси. Објасниће се физичке основе на којима се модел базира, као и критични детаљи које је било потребно решити да би се дошло до комплетног модела који омогућава одређивање детаљне расподеле протока уља у трансформатору (кроз сваки од његових делова, као и кроз сваки он канала унутар делова), као и температуре (на пример у сваком од проводника намотаја). У току развоја којим се предавач бави низ година, спроведени су бројни експерименти у лабораторијама и "виртуелни експерименти" коришћењем метода коначних елемената. Кроз презентацију овог R&D рада ће се приказати процес развоја у великим компанијама у области електроенергетике, односно производњи електроенергетских компоненти великих снага.

У предавању ће се приказати примери примене софтвера на неколико трансформатора великих снага (од 100 MVA до 770 MVA), који су коришћени за само пројектовање трансформатора, али и за решавање неких питања која су се јавила током праксе експлоатације трансформатора: како побољшати хлађење и смањити температуре, да ли му је могуће повећати снагу (без или са применом промена у систему хлађења), процена остарелости изолације на бази историјата оптерећивања, подешавање заштите, подешавање параметара трансформатора који се користе у систему за мониторинг итд. Сви ови примери су проистекли из праксе, односно као услуга разним корисницима.

Биографија предавача:

Зоран Радаковић (1965) дипломирао је 1989, магистрирао 1992. и докторирао 1997. године на Електротехничком факултету Универзитета у Београду. Од 1989. године ради на Електротехничком факултету Универзитета у Београду при Катедри за енергетске претвараче и погоне, са прекидима због боравка на универзитету у Штутгарту (као стипендиста фондације “Алеxандер вон Хумболдт”) и рада у компанији Сименс, Нирнберг, Немачка (радно место експерта за хлађење трансформатора у групи за централни развој за енергетске трансформаторе). Као редовни професор изводи наставу из дисциплина Термички процеси у електроенергетици, Специјалне електричне инсталације и Електротермија. Поседује лиценце 351 и 352 Инжењерске коморе Србије за одговорног пројектанта и испитивач је на стручном испиту за лиценцу 351. Члан је тренутно активне CIGRE радне групе Трансформер тхермал моделлинг (Working Group А2.38), као Task Force Leader за термо-хидраулички модел. Радио је на више међународних пројеката (тренутно на три), пре свега везана за тему предавања, као и за развој у области соларне технике. Као аутор или коаутор је објавио преко 90 научних и стручних радова (преко 20 у међународним часописима), као и велики број техничких извештаја у оквиру домаћих и међународних пројеката. У вези са темом предавања, у IEEE Power Delivery је објављен један рад ове и 2 рада 2010-е године.