Navigacija

Engineering Challenges in Vertical Search Engines

Vreme 31. mart 2011. 13:53
Predavač Aleksandar Bradić, Senior Director, Engineering and R&D, Vast.com
Mesto sala 61

Ukratko o temi

Tema Vertical Search-a obuhvata veliki broj jedinstvenih inženjerskih i istraživačkih problema. Fokus na struktuiranje i "razumevanje" sadržaja kreira veliki broj izazova koji se obično ne sreću u Web pretraživačima opšte namene. Algoritmi za pretraživanje su složenije kompleksnosti izračunavanja i veliki akcenat je stavljen na analitičke aspekte pretraživanja, efikasno procesiranje podataka i infrastrukture za mašinsko učenje. Najveći izazov od svih svakako predstavlja implementacija svih navedenih problema na sistemima visoke skalabilnosti.

U ovom predavanju, prezentujemo neka od iskustava iz vertikalnog pretraživača Vast.com. Vast platforma za pretraživanje i analitike trenutno omogućava vertikalnu pretragu na portalima kao što su Yahoo, Bing i AOL, opslužujući desetine miliona korisnika svakog meseca. Vast.com je kompanija iz Silikonske Doline, koja je nastala iz malog tima u Beogradu i trenutno ima kancelarije u Beogradu, San Francisku i Ostinu.

Biografija predavača

Aleksandar Bradić je Senior Director of Engineering and R&D u vertikalnom pretraživaču Vast.com. U Vast-u od ranih startup dana, Aleksandar je vodio razvoj Vast Vertical Search Engine-a i Data Processing platforme, kao i velikog broja IP asset-a iz Search i Predictive Analytics oblasti. Pre Vast-a, Aleksandar je radio kao lead software engineer u kompaniji ICT Tower iz Beograda, gde se specijalizovao u oblastima Infrastructure Management Softvera i Cluster Computinga. Aleksandar je diplomirao na Elektrotehničkom Fakultetu u Beogradu, na smeru za Računarsku Tehniku i Informatiku.