Навигација

Engineering Challenges in Vertical Search Engines

Време31. март 2011. 13:53
ПредавачАлександар Брадић, Senior Director, Engineering and R&D, Vast.com
Местосала 61

Укратко о теми

Тема Vertical Search-a обухвата велики број јединствених инжењерских и истраживачких проблема. Фокус на структуирање и "разумевање" садржаја креира велики број изазова који се обично не срећу у Web претраживачима опште намене. Алгоритми за претраживање су сложеније комплексности израчунавања и велики акценат је стављен на аналитичке аспекте претраживања, ефикасно процесирање података и инфраструктуре за машинско учење. Највећи изазов од свих свакако представља имплементација свих наведених проблема на системима високе скалабилности.

У овом предaвању, презентујемо нека од искустава из вертикалног претраживача Vast.com. Vast платформа за претраживање и аналитике тренутно омогућава вертикалну претрагу на порталима као што су Yahoo, Bing i AOL, опслужујући десетине милиона корисника сваког месеца. Vast.com је компанија из Силиконске Долине, која је настала из малог тима у Београду и тренутно има канцеларије у Београду, Сан Франциску и Остину.

Биографија предавача

Александар Брадић је Senior Director of Engineering and R&D у вертикалном претраживачу Vast.com. У Vast-у од раних startup дана, Александар је водио развој Vast Vertical Search Engine-a i Data Processing платформе, као и великог броја IP asset-a из Search и Predictive Analytics области. Пре Vast-а, Александар је радио као lead software engineer у компанији ICT Tower из Београда, где се специјализовао у областима Infrastructure Management Softvera и Cluster Computinga. Александар је дипломирао на Електротехничком Факултету у Београду, на смеру за Рачунарску Технику и Информатику.