Navigacija

WAMPAC sistem kao sastavni deo Smart Grid koncepta i tehnologija budućnosti

Vreme 18. maj 2010. 15:47
Predavač Dr Vladimir Terzija, redovni profesor, The University of Manchester, UK, IEEE Senior Member
Mesto sala 61 Elektrotehničkog fakulteta

U organizaciji IEEE PES Podružnice za Srbiju i Crnu Goru održaće se naučna tribina u ponedeljak 24. maja 2010. godiine sa početkom u 14 časova u sali 61 Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Kratak sadržaj predavanja:

Predavanje je tako koncipirano da slušaocu ponudi informaciju o aktuelnim problemima elektroenergetskih sistema, kao i merama koje se sprovode u cilju smanjenja zagađenja životne sredine i obezbeđenja pouzdanih obnovljivih izvora električne energije. U tom smislu, informacija o najnovijim tehnološkim dostignućima zasnovanim na satelitskim telekomunikacijama, poslednjoj generaciji senzora čiji se rad zasniva na sinhronizaciji putem GPS sistema, kao i aplikacijama namenjenim sistemskom nadzoru, upravljanju i zaštiti (Wide Area Monitoring, Protection and Control – WAMPAC) će biti data u sažetoj formi. Pri tome će se ukazati kako prethodno spomenuta infrastruktura može da doprinese Smart Grid konceptu, konceptu koji se smatra osnovom elektroenergetskih sistema budućnosti.

Biografija predavača:

Vladimir Terzija (M’95, SM’00) je magistrirao i doktorirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Trenutno je redovni professor na Univerzitetu u Mančesteru u Velikoj Britaniji. U međuvremenu je nekolicinu godina kao Humboldt Research Fellow proveo na uglednim akademskim institucijama u Nemačkoj. Osim toga, više od pola decenije je proveo radeći u industriji, u kompaniji "ABB" u Nemačkoj, kao ekspert iz oblasti stanične automatizacije i zaštite srednjenaponskih mreža. Profesor Terzija trenutno rukovidi svoj istraživački tim sastavljen od 10 doktoranata, dva postdoktoranta, nekoliko akademskih gostiju, pet magistranata i brojnih studenata diplomaca. Autor je preko 180 stručnih radova i nekoliko knjiga monografskog karaktera. Izvestilac je Cigre radne grupe Wide Area Protection and Control Technologies (WGB5.14) i član nekoliko radnih grupa na nivou IEEE. 2009. godine je prvi put u istoriji Velike Britanije integrisao prvi Phasor Measurement Unit u jedan od postojećih WAMPAC sistema u Evropi.