Навигација

WAMPAC систем као саставни део Smart Grid концепта и технологија будућности

Време18. мај 2010. 15:47
ПредавачДр Владимир Терзија, редовни професор, The University of Manchester, UK, IEEE Senior Member
Местосала 61 Електротехничког факултета

У организацији IEEE PES Подружнице за Србију и Црну Гору одржаће се научна трибина у понедељак 24. маја 2010. годиине са почетком у 14 часова у сали 61 Електротехничког факултета Универзитета у Београду.

Кратак садржај предавања:

Предавање је тако конципирано да слушаоцу понуди информацију о актуелним проблемима електроенергетских система, као и мерама које се спроводе у циљу смањења загађења животне средине и обезбеђења поузданих обновљивих извора електричне енергије. У том смислу, информација о најновијим технолошким достигнућима заснованим на сателитским телекомуникацијама, последњој генерацији сензора чији се рад заснива на синхронизацији путем GPS система, као и апликацијама намењеним системском надзору, управљању и заштити (Wide Area Monitoring, Protection and Control – WAMPAC) ће бити дата у сажетој форми. При томе ће се указати како претходно споменута инфраструктура може да допринесе Smart Grid концепту, концепту који се сматра основом електроенергетских система будућности.

Биографија предавача:

Владимир Терзија (М’95, SM’00) је магистрирао и докторирао на Електротехничком факултету Универзитета у Београду. Тренутно је редовни профессор на Универзитету у Манчестеру у Великој Британији. У међувремену је неколицину година као Humboldt Research Fellow провео на угледним академским институцијама у Немачкој. Осим тога, више од пола деценије је провео радећи у индустрији, у компанији "ABB" у Немачкој, као експерт из области станичне аутоматизације и заштите средњенапонских мрежа. Професор Терзија тренутно руковиди свој истраживачки тим састављен од 10 доктораната, два постдокторанта, неколико академских гостију, пет магистраната и бројних студената дипломаца. Аутор је преко 180 стручних радова и неколико књига монографског карактера. Известилац је Цигре радне групе Wide Area Protection and Control Technologies (WGB5.14) и члан неколико радних група на нивоу IEEE. 2009. године је први пут у историји Велике Британије интегрисао први Phasor Measurement Unit у један од постојећих WAMPAC система у Европи.