Navigacija

Architectures for embedded video processing

Vreme 26. januar 2009. 16:00
Predavač Radomir Jakovljević, student doktorskih studija na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu
Mesto sala 61, Elektrotehnički fakultet Beograd

Uvod:

Očigledan je trend stalnog porasta zahteva korisničkih aplikacija za performansama računarskih sistema. Ovakav trend je posebno aktuelan u domenu namenskih računarskih sistema usled ekspanzije multimedijalnih uređaja. Sa druge strane, ograničenja po pitanju cene i potrošnje energije (disipacije snage) su sve strožija. Svemu se može dodati i konstantni pritisak tržišta za skraćivanjem ciklusa dizajna i implementacije krajnjeg proizvoda. Usled navedenog možemo zaključiti da postoji stalna potreba za usavršavanjem računarskih arhitektura i postizanjem što boljeg odnosa između performansi, disipacije snage i fleksibilnosti.

Kratak sadržaj predavanja:

Predavanjem će biti obuhvaćene računarske arhitekture namenjene obradi video signala. Podeljeno je na tri dela:

  1. [10% vremena] Osvrt na izazove i trendove u dizajnu namenskih računarskih sistema.
  2. [30% vremena] Karakteristike ključnih i nadolazećih aplikacija iz domena obrade video signala:
  • picture-rate up-conversion;
  • estimacija kretanja (motion estimation);
  • 3D televizija (free viewpoint rendering).
  1. [60% vremena] Upoznavanje sa tehnologijom kompanije Silicon Hive. Silicon Hive tržištu nudi vektorske procesore (soft IP cores), koje korisnik može da prilagodi svojim potrebama, kao i veoma sofisticiran kompajler za njih. Silicon Hive je „spin out“ Philips-a, nastao kao rezultat desetogodišnjeg rada Philips Research-a u oblasti procesora visokih performansi. Posebno ćemo se pozabaviti:
  • inovativnim šablonom za dizajn procesora;
  • alatima za razvoj softvera (SDK), čiji je akcenat na maksimalnom iskorišćavanju svih aspekata paralelizma u programima;
  • alatima za jednostavno modifikovanje arhitekture procesora i implementaciju novih funkcionalnih blokova.

Dodatno interesantnom, ovu tehnologiju čini njena raspoloživost studentima i profesorima na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Za sada je ETF jedini, sem holandskih fakulteta, koji ima pristup ovoj tehnologiji.

Biografija predavača

Radomir Jakovljević je stekao zvanje diplomiranog inženjera elektrotehnike na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Tokom osnovnih studija proveo je 8 meseci u kompaniji Silicon Hive, gde se bavio optimizacijom arhitekture procesora za obradu video signala (algoritmi za estimaciju kretanja). Na osnovu rezultata objavio je radove na dve IEEE konferencije (SiPS ’08 i ICIP ’08). Trenutno je student doktorskih studija na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, gde je u saradnji sa kompanijom Silicon Hive nastavio da se bavi istraživanjem u oblasti arhitektura računarskih sistema za obradu video signala. Poseban akcenat njegovog istraživanja je na efikasnoj implementaciji algoritama za estimaciju i kompenzaciju kretanja, kao i algoritama za 3D televiziju.