Navigacija

Novi numerički algoritmi za analizu snimaka kratkih spojeva na nadzemnim elektroenergetskim vodovima

Vreme 06. novembar 2008. 15:00
Predavač Dr Zoran Radojević, vanr. prof.
Mesto sala 61

U organizaciji IEEE PES Podružnice za Srbiju i Crnu Goru održaće se naučna tribina u četvrtak 6.11.2008 u 14h u sali 61 Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.


Dr Zoran Radojević, vanr. prof. IEEE Senior Member

Kratak sadržaj predavanja

U predavanju biće prikazani publikovani rezultati istraživanja novih numeričkih algoritama namenjenih za analizu snimaka napona i struja uzetih tokom trajanja jednopolnih kratkih spojeva na nadzemnim vodovima. Pretpostavljeno je sinhronizovano uzimanje uzoraka svih analognih ulaznih varijabli na oba kraja nadzemnog voda. Algoritmi su izvedeni u spektralnom domenu. Potrebni fazori napona i struja su izračunavani primenom Diskretne Furijeve transformacije. Jednopolni kratak spoj je modelovan kao redna veza otpora uzemljenja dalekovodnog stuba i električnog luka. Kao rezultat rada algoritama izračunavaju se rastojanje do mesta kvara na vodu, amplituda električnog luka na mestu kvara, ukupna impedansa na mestu kvara, otpor uzemljenja stuba koji je pogođen kvarom i otpor električnog luka. Primenljivost algoritama i njihova tačnost su proverni pomoću velikog broja simulacija dobijenih korišćenjem kompjuterskog programa za proračun elektromagnetnih tranzijentnih procesa koji se javljaju na nadzemnom vodu priključenom na dve aktivne mreže u periodu kratkog spoja.

Biografija predavača

Zoran M. Radojević (M’02, SM’03) je magistrirao i doktorirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Trenutno je vanredni professor na Katedri za elektroenergetske sisteme Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Bio je u Južnoj Koreji profesor istraživač na Myongji Univerzitetu i vanredni profesor na Konkuk Univerzitetu. Takođe, radio je u grupi za relejnu zaštitu u istraživačko-razvojnom centru LG kompanije u Južnoj Koreji. Oblasti u kojima istražuje su relejna zaštita i analiza elektroenergetskih sistema, primena digitalne obrade signala u elektroenergetskim sistemima, kratki spojevi, stabilnost elektroenergetskih sistema, pouzdanost elektroenergetskih sistema, energetrski kablovi, distributivni sistemi, i automatizacija distributivnih mreža. Dobitnik je Tesline nagrade za naučna dostignuća 2003 god. (zajedno sa prof. Milenkom Đurićem) i Nagrade Privredne komore Beograda. za najbolji doktorat odbranjen u 1998. godini. Autor je ili koautor u oko 40 radova publikovanih u internacionalnim časopisima sa impakt faktorom.