Navigacija

POZIV ZA OBAVLJANJE LETNJE PRAKSE


NARODNA BANKA SRBIJE

objavljuje

POZIV ZA OBAVLJANJE LETNJE PRAKSE

studentima četvrte i pete godine akademskih studija u Republici Srbiji (u obimu od najmanje 240, odnosno 300 ESPB bodova)
i
državljanima Republike Srbije koji studiraju u inostranstvu

       Narodna banka Srbije tradicionalno organizuje praksu kako bi studentima približila rad centralne banke kao institucije od čijeg poslovanja zavisi stabilnost finansijskog sistema i kako bi ih upoznala s raznovrsnim funkcijama koje obavlja. Pored toga, studenti će imati priliku da u praksi primene teorijska znanja i steknu poslovno iskustvo u oblasti centralnog bankarstva.

       Na letnju praksu, koja će se obaviti od 3. jula do 31. avgusta 2023. godine, Narodna banka Srbije će primiti do 30 studenata četvrte i pete godine akademskih studija koji studiraju na visokoškolskim ustanovama akreditovanim od strane Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, a koji će završetkom studija ostvariti najmanje 240, odnosno 300 ESPB bodova, i to sa sledećih studijskih programa ili modula:

  • u osnovnim organizacionim jedinicama:
  • Ekonomija i finansije; Ekonomska analiza i politika; Finansije, bankarstvo i osiguranje; Računovodstvo, revizija i finansijsko upravljanje; Poslovna analiza i konsalting; Poslovno upravljanje; Primenjena statistika i kvantitativna analiza; Poslovna informatika; Međunarodna ekonomija i spoljna trgovina; Kvantitativne finansije – IMQF, a osnovne studije završene na ekonomskom, prirodno-matematičkom ili elektrotehničkom fakultetu; Kvantitativna analiza (modul Ekonometrija ili Statistika); Pravo; Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije; Inženjerstvo informacionih sistema; Matematika (modul Statistika, aktuarska i finansijska matematika, Informatika; Verovatnoća, statistika i finansijska matematika; Primenjena matematika i Primenjena matematika – nauka o podacima, Informacione tehnologije); studijski programi Fakulteta organizacionih nauka – Informacioni sistemi i tehnologije, Projektni menadžment, Tehnologije elektronskog poslovanja, Menadžment i organizacija – finansijski menadžment; Računarske nauke; Studije nauka bezbednosti; Mašinsko inženjerstvo (osnovne studije), Mašinsko inženjerstvo, modul Termotehnika (master studije);
  • u Filijali u Beogradu: Ekonomija;
  • u Filijali u Nišu: Ekonomija – modul Finansije, bankarstvo i osiguranje. 

       Na letnju praksu prima se i do pet studenata – državljana Republike Srbije koji studiraju u inostranstvu na prethodno navedenim ili srodnim studijskim programima.

       Uslovi za prijavljivanje studenata koji studiraju u Republici Srbiji su sledeći:

  • prosečna ocena ostvarena tokom studija najmanje 8,00;
  • apsolventski staž ne traje duže od godinu dana od dana upisa apsolventskog staža;
  • državljanstvo Republike Srbije.

       Ukoliko želite da steknete praktična stručna znanja i iskustvo, a motivisani ste da se kroz dvomesečnu praksu i osmočasovno radno vreme neposredno upoznate s poslovanjem Narodne banke Srbije, potrebno je da Direkciji za ljudske resurse i organizaciona pitanja putem imejla letnja.praksa@nbs.rs ili poštom, odnosno lično na adresu Beograd, Kralja Petra 12, s naznakom „Za letnju praksu“, dostavite sledeće:

  • biografiju i motivaciono pismo;
  • originalno uverenje, odnosno potvrdu visokoškolske ustanove s podacima o godini studija i prosečnoj oceni, odnosno uspehu ostvarenom u toku studija (za studente iz inostranstva prevedenu na srpski jezik) – ne stariju od mesec dana;
  • uverenje o državljanstvu Republike Srbije.

       Rok za prijavljivanje je 5. maj 2023. godine, nakon čega će biti organizovana selekcija prijavljenih kandidata koji ispunjavaju osnovne uslove.

       U postupku izbora studenata koji studiraju na visokoškolskim ustanovama u Republici Srbiji sprovešće se testiranje koje obuhvata proveru poznavanja osnovnih informacija o Narodnoj banci Srbije, njenom delokrugu i poslovanju, znanja engleskog jezika i opšteg obrazovanja i informisanosti.

       O vremenu i mestu testiranja studenti će biti obavešteni putem veb-sajta Narodne banke Srbije: www.nbs.rs.

       Postupak izbora studenata koji studiraju u inostranstvu izvršiće se na osnovu biografije i uspeha ostvarenog u toku studija. Studenti koji studiraju u inostranstvu potrebno je da su ostvarili najmanje 80% od najboljeg uspeha na univerzitetu na kom studiraju.

Neblagovremeno podnete i nepotpune prijave neće biti razmatrane.

NARODNA BANKA SRBIJE

Direkcija za ljudske resurse i organizaciona pitanja

11000 Beograd, Kralja Petra 12

Telefoni za kontakt: 011/3028-776, 011/3028-771 ili 011/3028-773

Slike

  • /uploads/attachment/vest/2760/nbs-logo.png