Navigacija

Izrada master teze u Institutu tehničkih nauka SANU/Institutu za fiziku

Studentima koji su na master studijama, izrada master teze u Institutu tehničkih nauka Srpske Akademije Nauka i Umetnosti i Institutu za fiziku u Beogradu, omogućava da kroz praktičan rad steknu početno istraživačko iskustvo u domenu razvoja funcionalnih materijala za konverziju energije. Tema teze je razvoj i primena numeričkih metoda za dizajn i optimizaciju alternativnih pogonskih sklopova za električna vozila.

Praksa će biti realizovana u saradnji sa privredom – kompanijom iz Nemačke, i otvara mogućnost sukcesivne izrade industrijskog doktorata u okviru prestižne evropske Akcije Marija Sklodovska Kiri i evropske mreže doktorata koju finansira Evropska Unija (projekat “Bridging Models at Different Scales To Design New Generation Fuel Cells for Electrified Mobility”) u kome učestvuju, između ostalih, kompanije Tojota Motor Evropa, Frojdenberg i AVL, a od istračivačkih i akademskih institucija, Fraunhofer institut, Univerziteti u Ljubljani, Atini, Kritu, Beču i Imperijal koledž London. Link sa informacijama o projektu: https://cordis.europa.eu/project/id/101072578.

U okviru istraživačkog segmenta datog master rada razvijaćemo model molekularnih interakcija bitnih za transport protona unutar membrane gorivne ćelije (fuel cell). Koristićemo napredne alate za simulacije na računarima visokih performansi (High Performance Computing – HPC) i nove računarske modele koji uključuju interakcije protona i molekula sa električnim poljem. Eksperimentalno utvrđivanje optimalnih radnih uslova i procena brzine starenja gorivnih ćelija zahteva značajne materijalne resurse i delikatan rad u laboratoriji. Sa druge strane, numeričke metode predstavljaju alternativu eksperimentu i pružaju detaljan uvid u molekularne procese unutar membrane gorivne ćelije. Jedan od ciljeva datog projekta je ostvarivanje visoke protonske provodljivosti na povišenoj radnoj temperaturi.

Student će imati mogućnost da radi na računarskom klasteru visokih performansi koristeći grafičku procesorsku arhitekturu (GPU), koja je značajno brža od CPU procesorske arhitekture. Sa naše strane, student će biti podržan da iskoristi dobijene rezultate za izradu svog master rada, kao i za objavljivanje naučnog rada u međunarodnom časopisu.

Pozivamo studente Odseka za Fizičku Elektroniku zainteresovane za numeričke simulacije konkretnih fizičkih sistema, čiji je cilj industrijski napredak, da se prijave do 15.12.2022.

Postoji jedno raspoloživo mesto.

Vremenski period izrade master teze biće preciziran u dogovoru sa prijavljenim kandidatima (početak najkasnije do 15.1.2022).

Prijava na konkurs treba da sadrži: biografiju na engleskom jeziku, ocene iz relevantnih predmeta na ETF-u (osnovi fizičke elektronike, statistička fizika, fizička elektronika čvrstog tela, programiranja) i kontakt podatke kandidata.

Prijave treba poslati putem elektronske pošte na mejl adrese dr Igora Stankovića, naučnog savetnika Insituta za fiziku u Beogradu (igor@ipb.ac.rs), i dr Miljana Dašića, naučnog saradnika Instituta za fiziku u Beogradu (mdasic@ipb.ac.rs).

Slike

  • /uploads/attachment/vest/2664/sanu.jpg

Fajlovi