Navigacija

Nagradni konkurs - Šta možeš u Srbiji 2020. zahvaljujući širokopojasnom pristupu internetu

Snimi video u trajanju od 40 sekundi do jednog minuta  koji će prikazati situaciju pre i posle uvođenja širokopojasnog pristupa internetu u svakom domaćinstvu u Srbiji. Predstavi kako se to odražava na pojedince, razvoj društva i/ili privrede u Srbiji. Pusti mašti na volju.

Ovu temu pokrećemo sa ciljem da pružimo podršku studentkinjama tehničkih fakulteta na njihovom putu do uspešne karijere povodom proslave Dana devojčica u IKT-u 23. aprila 2012. i podstaknemo ih da kreativno razmišljaju o budućnosti Srbije koja je u njihovim rukama. Istovremeno želimo da u Srbiji podignemo svest o značaju razvoja internet infrastrukture.

Širokopojasni Internet podrazumeva veliku i simetričnu propusnu moć prema Internetu. Dakle, brzina slanja i preuzimanja podataka su jednake. Sada je brzina slanja 3-4 puta manja od brzine preuzimanja - kroz ADSL ili kablovski pristup Internetu.
Digitalna agenda Evropske Unije propisuje da svaki stanovnik Evrope do 2020. godine treba da ima pristup internetu minimalne brzine od 30 Mb/s, a da je barem polovina domaćinstava preplaćena na brzine od najmanje 100 Mb/s.

Razna istraživanja pokazuju da upotreba IKT (informaciono-komunikacionih tehnologija) ima veći efekat na privredni rast u zemljama sa malim i srednjim primanjima nego u zemljama gde su primanja visoka, kao i da širokopojasni pristup ima najveci efekat na rast u poređenju sa drugim komunikacionim tehnologijama.

Efekti IKT-a su direktno merljivi, a investicije potrebne za implementaciju mrezne IKT infrastrukture su relativno mali. Investicije u IKT infrastrukturu su od 3 do 15 puta manje od investicija potrebnih za vodovodnu, strujnu, gasnu ili kanalizacionu infrastrukuturu. Investicija u izgradnju širokopojasne infrastrukture u čitavoj Srbiji je približno ista kao investicija za izgradnju 100 km autoputa.

Prosečan porast broadband penetracije za 10% utice na porast ekonomije (bruto domaćeg proizvoda, BDP) za 1.3%.
Benefiti upotrebe IKT-a, i naročito širokopojasnog pristupa internetu, se pružaju i na društvene ciljeve kao što je socijalna inkluzija i održanje životne sredine.

Rok za slanje radova je 19. april 2012.

Svoj video odgovor na zadatu temu:

  1. pošalji na sajt www.sendspace.com,
  2. u polju za opis ukucaj „Širokopojasni internet u Srbiji 2020.“ i svoje ime i prezime
  3. po uspešno obavljenom slanju će ti stići na mail link za preuzimanje tvog videa
  4. pošalji mail sa naslovom “Širokopojasni internet u Srbiji 2020.” na adresu dan.devojcica@digitalnaagenda.gov.rs i u telu poruke podatke: ime i prezime, fakultet koji studiraš, svoj kontakt telefon, i link za download tvog videa sa sajta sendspace.com.

Pobednice će biti proglašene i vredne nagrade uručene na CareerMixerParty povodom proslave Dana devojčica u IKT 23. aprila 2012.