Навигација

Наградни конкурс - Шта можеш у Србији 2020. захваљујући широкопојасном приступу интернету

Сними видео у трајању од 40 секунди до једног минута  који ће приказати ситуацију пре и после увођења широкопојасног приступа интернету у сваком домаћинству у Србији. Представи како се то одражава на појединце, развој друштва и/или привреде у Србији. Пусти машти на вољу.

Ову тему покрећемо са циљем да пружимо подршку студенткињама техничких факултета на њиховом путу до успешне каријере поводом прославе Дана девојчица у ИКТ-у 23. априла 2012. и подстакнемо их да креативно размишљају о будућности Србије која је у њиховим рукама. Истовремено желимо да у Србији подигнемо свест о значају развоја интернет инфраструктуре.

Широкопојасни Интернет подразумева велику и симетричну пропусну моћ према Интернету. Дакле, брзина слања и преузимања података су једнаке. Сада је брзина слања 3-4 пута мања од брзине преузимања - кроз ADSL или кабловски приступ Интернету.
Дигитална агенда Европске Уније прописује да сваки становник Европе до 2020. године треба да има приступ интернету минималне брзине од 30 Мb/s, а да је барем половина домаћинстава преплаћена на брзине од најмање 100 Мb/s.

Разна истраживања показују да употреба ИКТ (информационо-комуникационих технологија) има већи ефекат на привредни раст у земљама са малим и средњим примањима него у земљама где су примања висока, као и да широкопојасни приступ има највеци ефекат на раст у поређењу са другим комуникационим технологијама.

Ефекти ИКТ-а су директно мерљиви, а инвестиције потребне за имплементацију мрезне ИКТ инфраструктуре су релативно мали. Инвестиције у ИКТ инфраструктуру су од 3 до 15 пута мање од инвестиција потребних за водоводну, струјну, гасну или канализациону инфраструкутуру. Инвестиција у изградњу широкопојасне инфраструктуре у читавој Србији је приближно иста као инвестиција за изградњу 100 km аутопута.

Просечан пораст броадбанд пенетрације за 10% утице на пораст економије (бруто домаћег производа, БДП) за 1.3%.
Бенефити употребе ИКТ-а, и нарочито широкопојасног приступа интернету, се пружају и на друштвене циљеве као што је социјална инклузија и одржање животне средине.

Рок за слање радова је 19. април 2012.

Свој видео одговор на задату тему:

  1. пошаљи на сајт www.sendspace.com,
  2. у пољу за опис укуцај „Широкопојасни интернет у Србији 2020.“ и своје име и презиме
  3. по успешно обављеном слању ће ти стићи на маил линк за преузимање твог видеа
  4. пошаљи маил са насловом “Широкопојасни интернет у Србији 2020.” на адресу dan.devojcica@digitalnaagenda.gov.rs и у телу поруке податке: име и презиме, факултет који студираш, свој контакт телефон, и линк за доwнлоад твог видеа са сајта sendspace.com.

Победнице ће бити проглашене и вредне награде уручене на CareerMixerParty поводом прославе Дана девојчица у ИКТ 23. априла 2012.