Navigacija

Dan Elektrotehničkog fakulteta

Svakog decembra u znak sećanja na početak nastave na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu održava se Svečana akademija povodom Dana fakulteta. Naš Fakultet broji godine od 1948. kada je odlukom Vlade Narodne Republike Srbije osnovan kao jedan od šest fakulteta u sastavu Tehničke velike škole. Nastava iz oblasti elektrotehnike počela je na Univerzitetu u Beogradu, odnosno na tadašnjoj Velikoj školi, mnogo ranije, davne 1894. godine, prvim predavanjem uglednog profesora fizike i elektrotehnike Stevana Markovića. 

U uslovima pandemije koji kao imperativ nameću zdravstvenu bezbednost zaposlenih, studenata i prijatelja našeg Fakulteta, nismo u mogućnosti da održimo klasičnu Svečanu akademiju kojom bi obeležili 72 godine od osnivanja Elektrotehničkog fakulteta i 126 godina nastave elektrotehnike na Univerzitetu u Beogradu. Ipak, u dugom nizu godina koje pamtimo po brojnim događajima, promenama i uspesima, ni ova godina puna izazova koje smo uspešno savladali ne sme biti izostavljena. Zato vas pozivamo da se zajedno podsetimo dogagađaja i postignuća koja su obeležila period od prethodnog Dana fakulteta.

Kao i svake godine, pripadnost akademskoj zajednici naglašavamo intoniranjem studentske himne Gaudeamus Igitur.   

Kao državna visokoškolska ustanova sa dugom tradicijom i ugledom, Elektrotehnički fakultet je u potpunosti posvećen dobrobiti i napretku svoje zemlje, kojoj doprinosi školujući vrhunske kadrove spremne da predano rade na njenom tehnološkom razvoju i procesu digitalizacije. Veoma smo ohrabreni podrškom koja dolazi iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i zahvaljujemo se resornom ministru i prvom potpredsedniku Vlade Republike Srbije gospodinu Branku Ružiću, koji nam je ovim povodom uputio video poruku.

Elektrotehnički fakultet je deo Univerziteta u Beogradu i deli sudbinu, uspehe ali i probleme sa drugim institucijama članicama univerzitetske zajednice. U okolnostima u kojima smo suočeni sa velikim zajedničkim izazovima neprocenjiva je pomoć i razmena iskustava sa kolegama, dekanima i prodekanima drugih fakulteta, koje ovom prilikom srdačno pozdravljamo. Zahvaljujemo se rektorki prof. dr Ivanki Popović koja nam je umesto tradicionalno inspirativnog govora pred auditorijumom uputila video poruku.

Domaćin ovog virtuelnog događaja, dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Milo Tomašević pozdravlja sve studente, zaposlene, poslovne partnere i prijatelje Elektrotehničkog fakulteta iz dekanata koji je ove godine neobično prazan. Nadamo se da će sledeće godine dekanat ponovo biti pun gostiju, a da će se svi govornici gostima obraćati uživo, iz Svečane sale. Sa tom željom vas pozivamo da pogledate dekanovu pozdravnu video poruku.

Nakon pozdravnog govora sledi prezentacija dekana kao svojevrstan izveštaj o radu između dva Dana fakulteta, sa pregledom podataka, događaja i uspeha naših studenata i zaposlenih. Pozivamo Vas da pogledate prezentaciju i upoznate se sa rezultatima koji su postignuti u prethodnih godinu dana. 

Dan fakulteta je prilika da nagradimo naše najbolje diplomirane studente sa svih sedam odseka, kao i najbolje upisane studente po godinama i odsecima. Poznata izreka kaže "Dani su dugi, godine su kratke" pa su tako godinu po godinu troje zaposlenih stigli do zaslužene penzije, dok je njih 11 dobilo jubilarne nagrade za 30 ili 15 godina rada na Fakultetu. Uz čestitke dobitnicima nagrada i povelja, koje će biti uručene kada to epidemiološka situacija dopusti, pozivamo vas da pogledate tradicionalnu publikaciju koja sadrži podatke o laureatima.

Iako ćemo do sledeće prilike da čujemo hor, pogledamo neki prigodan umetnički program i ćaskamo sa kolegama na koktelu, morati da sačekamo sledeću godinu, zaključno obraćanje dekana neće izostati. Na kraju, čujte pozdravnu poruku i praznične čestitke prof. dr Mila Tomaševića.

Ove godine iz poznatih razloga neće biti održan Bal Elektrotehničkog fakulteta i njegove alumni organizacije BAFA. Nagrade i stipendije koje dodeljuje BAFA biće uručene kada epidemiološka situacija bude povoljnija.  

Svim zaposlenima, studentima i prijateljima Elektrotehničkog fakulteta želimo dobro zdravlje, mnogo uspeha i bolju, zdraviju i bezbrižniju 2021. godinu!