Навигација

Дан Електротехничког факултета

Сваког децембра у знак сећања на почетак наставе на Електротехничком факултету у Београду одржава се Свечана академија поводом Дана факултета. Наш Факултет броји године од 1948. када је одлуком Владе Народне Републике Србије основан као један од шест факултета у саставу Техничке велике школе. Настава из области електротехнике почела је на Универзитету у Београду, односно на тадашњој Великој школи, много раније, давне 1894. године, првим предавањем угледног професора физике и електротехнике Стевана Марковића. 

У условима пандемије који као императив намећу здравствену безбедност запослених, студената и пријатеља нашег Факултета, нисмо у могућности да одржимо класичну Свечану академију којом би обележили 73 године од оснивања Електротехничког факултета и 127 година наставе електротехнике на Универзитету у Београду. Ипак, у дугом низу година које памтимо по бројним догађајима, променама и успесима, ни ова година пуна изазова које смо успешно савладали не сме бити изостављена. Зато вас позивамо да се заједно подсетимо догагађаја и постигнућа која су обележила период од претходног Дана факултета.

Као и сваке године, припадност академској заједници наглашавамо интонирањем студентске химне Gaudeamus Igitur.   

 

 

Као државна високошколска установа са дугом традицијом и угледом, Електротехнички факултет је у потпуности посвећен добробити и напретку своје земље, којој доприноси школујући врхунске кадрове спремне да предано раде на њеном технолошком развоју и процесу дигитализације. Веома смо охрабрени подршком која долази из Министарства просвете, науке и технолошког развоја и захваљујемо се ресорном министру и првом потпредседнику Владе Републике Србије господину Бранку Ружићу, који нам је овим поводом упутио видео поруку.

 

 

Електротехнички факултет је део Универзитета у Београду и дели судбину, успехе али и проблеме са другим институцијама чланицама универзитетске заједнице. У околностима у којима смо суочени са великим заједничким изазовима непроцењива је помоћ и размена искустава са колегама, деканима и продеканима других факултета, које овом приликом срдачно поздрављамо. Захваљујемо се ректору проф. др Владану Ђокићу који нам је уместо пригодног говора пред аудиторијумом упутио видео поруку.

 

 

У години у којој је наш Факултет постао богатији за још једног редовног члана САНУ избором проф. др Слободана Вукосавића, част нам је што нам се видео поруком обратио уважени председник САНУ, Академик проф. др Владимир Костић, осведочени пријатељ Електротехничког факултета.

 

 

Домаћин овог виртуелног догађаја, декан Електротехничког факултета проф. др Мило Томашевић поздравља све студенте, запослене, пословне партнере и пријатеље Електротехничког факултета из деканата који је на жалост и ове године необично празан. Надамо се да ће следеће године деканат поново бити пун гостију, а да ће се сви говорници гостима обраћати уживо, из Свечане сале. Са том жељом вас позивамо да погледате деканову поздравну видео поруку.

 

 

Након поздравног говора следи презентација декана као својеврстан извештај о раду између два Дана факултета, са прегледом података, догађаја и успеха наших студената и запослених. Позивамо Вас да погледате презентацију и упознате се са резултатима који су постигнути у претходних годину дана. 

 

Дан факултета је прилика да наградимо наше најбоље дипломиране студенте са свих седам одсека, као и најбоље уписане студенте по годинама и одсецима. Позната изрека каже "Дани су дуги, године су кратке" па су тако годину по годину 19 наших колега заокружили године рада на Факултету на 10, 15, 20 или 30 и добили јубиларне награде, док ове године нико није отишао у пензију. Уз честитке добитницима награда и повеља, које ће бити уручене када то епидемиолошка ситуација допусти, позивамо вас да погледате традиционалну публикацију која садржи податке о лауреатима.

 

Иако ћемо до следеће прилике да чујемо хор, погледамо неки пригодан уметнички програм и ћаскамо са колегама на коктелу, морати да сачекамо следећу годину, закључно обраћање декана неће изостати. На крају, чујте поздравну поруку и празничне честитке проф. др Мила Томашевића.

 

 

Ове године из познатих разлога неће бити одржан Бал Електротехничког факултета и његове алумни организације БАФА. Награде и стипендије које додељује БАФА биће уручене када епидемиолошка ситуација буде повољнија.  

Свим запосленима, студентима и пријатељима Електротехничког факултета желимо добро здравље, много успеха и бољу, здравију и безбрижнију 2022. годину!