Navigacija

Priznanje ETF-u za doprinos razvoju nauke o podacima

U Valensiji se tokom predsedavanja Španije Evropskom unijom, od 25. do 27. oktobra održao Evropski forum nauke o velikim podacima. Na tom događaju Laboratorija za analizu podataka i primenu veštačke inteligencije Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu dobila je srebrnu plaketu za doprinose evropskoj zajednici podataka u sedam oblasti: infrastruktura i tehnološki razvoj, usluge, projekti i aplikacije, uticaj na ekosistem, poslovna strategija i održivost, mogućnosti unutar evropske federacije podataka i etika.

Nagradu dodeljuje Evropska asocijacija za velike podatke ("Big Data Value Association", skr. BDVA), uz podršku Evropske komisije. U ime Elektrotehničkog fakulteta, nagradu je od strane predsednika evropske mreže BDVA, Tomasa Hana, primio rukovodilac projekta prof. dr Dražen Drašković.

On se zahvalio organizatorima na dodeljenom priznanju istakavši da će se članovi laboratorije potruditi da budu još bolji i uspešniji u narednim godinama.

Naša laboratorija je pristupila evropskom projektu "EU hubs for data" krajem 2021. godine, kroz program "Horizon 2020", pod nazivom Belgrade Data Innovation Hub. Već prve godine laboratorija je prepoznata kao jedan od važnih čvorova u evropskoj mreži podataka, pa je u junu 2022. godine Beograd bio jedna od četiri prestonica Evrope u kojima je održana Evropska nedelja podataka, čiji je domaćin bio Elektrotehnički fakultet u Beogradu.

Laboratorija se tokom prve dve godine rada istakla uspešnim eksperimentima na polju veštačke inteligencije i analize podataka u oblasti medicine, optimizacije industrijskih procesa i detektovanja anomalija u proizvodnji.

Takođe, članovi laboratorije su sarađivali sa inostranim univerzitetima i partnerima iz privrede, i organizovali veći broj predavanja, stručnih radionica i konferencija u Srbiji i regionu. Ova laboratorija se smatra naslednicom jedne od prvih laboratorija za obradu podataka u ovom delu Evrope, koja je na ETF-u formirana još 1971. godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/2877/DrazenNagrada.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2877/slika1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2877/slika2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2877/slika3.jpg