Навигација

Признање ЕТФ-у за допринос развоју науке о подацима

У Валенсији се током председавања Шпаније Европском унијом, од 25. до 27. октобра одржао Европски форум науке о великим подацима. На том догађају Лабораторија за анализу података и примену вештачке интелигенције Електротехничког факултета у Београду добила је сребрну плакету за доприносе европској заједници података у седам области: инфраструктура и технолошки развој, услуге, пројекти и апликације, утицај на екосистем, пословна стратегија и одрживост, могућности унутар европске федерације података и етика.

Награду додељује Европска асоцијација за велике податке ("Big Data Value Association", скр. BDVA), уз подршку Европске комисије. У име Електротехничког факултета, награду је од стране председника европске мреже BDVA, Томаса Хана, примио руководилац пројекта проф. др Дражен Драшковић.

Он се захвалио организаторима на додељеном признању истакавши да ће се чланови лабораторије потрудити да буду још бољи и успешнији у наредним годинама.

Наша лабораторија је приступила европском пројекту "EU hubs for data" крајем 2021. године, кроз програм "Horizon 2020", под називом Belgrade Data Innovation Hub. Већ прве године лабораторија је препозната као један од важних чворова у европској мрежи података, па је у јуну 2022. године Београд био једна од четири престоница Европе у којима је одржана Европска недеља података, чији је домаћин био Електротехнички факултет у Београду.

Лабораторија се током прве две године рада истакла успешним експериментима на пољу вештачке интелигенције и анализе података у области медицине, оптимизације индустријских процеса и детектовања аномалија у производњи.

Такође, чланови лабораторије су сарађивали са иностраним универзитетима и партнерима из привреде, и организовали већи број предавања, стручних радионица и конференција у Србији и региону. Ова лабораторија се сматра наследницом једне од првих лабораторија за обраду података у овом делу Европе, која је на ЕТФ-у формирана још 1971. године.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2877/DrazenNagrada.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2877/slika1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2877/slika2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2877/slika3.jpg