Navigacija

Srebrna evropska plaketa u oblasti analize podataka i veštačke inteligencije našoj laboratoriji

Prošle sedmice u Pragu, održan je evropski samit velikih podataka - European Big Data Value Forum (EBDVF 2022) u organizaciji evropske mreže BDVA - Big Data Value Association, uz podršku Tehničkog univerziteta iz Ostrave (VSB – Technical University of Ostrava), Čarls univerziteta iz Praga (Charles University in Prague), udruženja Plan4all i Evropske komisije.

Samit je okupio profesionalce iz industrije, predstavnike akademskih institucija, istraživače, inženjere i kreativne radnike iz cele Evrope, ali i drugih regiona sveta, kako bi diskutovali i unapredili istraživačke i industrijske aktivnosti u oblastima analize podataka i veštačke inteligencije.

Na svečanoj ceremoniji dodele tri plakete (i-Space label) za 2022. godinu institucijama koje su najviše napredovale u evropskom ekosistemu velikih podataka, laboratorija za analizu podataka i primenu veštačke inteligencije Elektrotehničkog fakulteta (eng. „Belgrade Data Innovation Hub“), dobila je srebrnu plaketu. Laboratorija je nagrađena za celokupni rad u 2022. godini, aktivnosti oko organizacije evropske nedelje podataka „Data Week“ u junu, naučni rad i stručni rad u velikom broju eksperimenata nad otvorenim skupovima podataka, kao i aktivno učešće u evropskom Horizon projektu EU hubs for Data.

„U ime svog fakulteta i univerziteta zahvaljujem vam se na ovoj srebrnoj plaketi. Za nas ova nagrada znači mnogo, jer smo nakon 50 godina, ponovo pokrenuli Laboratoriju za obradu podataka, iz koje su mnoge laboratorije i katedre kasnije nastale. U prethodnom periodu, imali smo mnogo interesantnih projekata sa industrijom i naučnih projekata u oblasti analize teksta i slike i obrade prirodnih jezika. U narednom periodu, želimo da budemo glavni centar za eksperimente nad podacima u regionu Zapadnog Balkana, i nadamo se još produktivnoj saradnji sa našim nacionalnim i regionalnim partnerima, kao i evropskim naučnim i istraživačkim institucijama, malim i srednjim preduzećima i startapovima“ – rekao je doc. dr Dražen Drašković, koordinator laboratorije.

Evropske mreže BDVA i EUhubs4Data svake godine dodeljuju plakete institucijama koje najviše napreduju u oblasti veliki podataka u 5 domena – infrastruktura, razvijeni servisi, projekti i eksperimenti u kojima se učestvuje, značaj za ekosistem, poslovna strategija i održivost. ETF je jedina institucija iz zemlje i regiona Zapadnog Balkana koja je dobila ovu plaketu i nadamo se da ćemo angažovanjem u narednim godinama dobiti i zlatnu evropsku plaketu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/2701/Vest2_Slika1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2701/Vest2_Slika2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2701/Vest2_Slika3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2701/Vest2_Slika4.jpg