Навигација

Сребрна европска плакета у области анализе података и вештачке интелигенције нашој лабораторији

Прошле седмице у Прагу, одржан је европски самит великих података - European Big Data Value Forum (EBDVF 2022) у организацији европске мреже BDVA - Big Data Value Association, уз подршку Техничког универзитета из Остраве (VSB – Technical University of Ostrava), Чарлс универзитета из Прага (Charles University in Prague), удружења Plan4all и Европске комисије.

Самит је окупио професионалце из индустрије, представнике академских институција, истраживаче, инжењере и креативне раднике из целе Европе, али и других региона света, како би дискутовали и унапредили истраживачке и индустријске активности у областима анализе података и вештачке интелигенције.

На свечаној церемонији доделе три плакете (i-Space label) за 2022. годину институцијама које су највише напредовале у европском екосистему великих података, лабораторија за анализу података и примену вештачке интелигенције Електротехничког факултета (енг. „Belgrade Data Innovation Hub“), добила је сребрну плакету. Лабораторија је награђена за целокупни рад у 2022. години, активности око организације европске недеље података „Data Week“ у јуну, научни рад и стручни рад у великом броју експеримената над отвореним скуповима података, као и активно учешће у европском Horizon пројекту EU hubs for Data.

„У име свог факултета и универзитета захваљујем вам се на овој сребрној плакети. За нас ова награда значи много, јер смо након 50 година, поново покренули Лабораторију за обраду података, из које су многе лабораторије и катедре касније настале. У претходном периоду, имали смо много интересантних пројеката са индустријом и научних пројеката у области анализе текста и слике и обраде природних језика. У наредном периоду, желимо да будемо главни центар за експерименте над подацима у региону Западног Балкана, и надамо се још продуктивној сарадњи са нашим националним и регионалним партнерима, као и европским научним и истраживачким институцијама, малим и средњим предузећима и стартаповима“ – рекао је доц. др Дражен Драшковић, координатор лабораторије.

Европске мреже BDVA и EUhubs4Data сваке године додељују плакете институцијама које највише напредују у области велики података у 5 домена – инфраструктура, развијени сервиси, пројекти и експерименти у којима се учествује, значај за екосистем, пословна стратегија и одрживост. ЕТФ је једина институција из земље и региона Западног Балкана која је добила ову плакету и надамо се да ћемо ангажовањем у наредним годинама добити и златну европску плакету.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2701/Vest2_Slika1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2701/Vest2_Slika2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2701/Vest2_Slika3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2701/Vest2_Slika4.jpg