Navigacija

Dan Elektrotehničkog fakulteta

U subotu, 17.12.2022. godine održana je Svečana akademija povodom Dana Fakulteta. Ovim svečanim skupom obeležili smo 74. godinu postojanja našeg fakulteta, 128.  godišnjicu nastave elektrotehnike na Univerzitetu u Beogradu i 100 godina od izdavanja prvih diploma iz oblasti elektrotehnike na Univerzitetu u Beogradu. Posebno za ovu priliku, snimljen je kratak film koji priča o evoluciji diplome. Diploma  je  menjala državu koja ju je izdavala i u određenoj meri stil kojim je pisana, odnosno štampana, ali njen kvalitet uspeo je da odoli zubu vremena. Posebno smo ponosni i na ovogodišnju publikaciju Imenik elektroinženjera, koja svedoči o brojnim i izvrsnim inženjerima koje je naša škola izvela na put.

Dr Dejan Gvozdić, dekan Fakulteta, pozdravio je sve prisutne ispred Predsedništva Svečane akademije, koje su pored njega činili prof. dr Aleksandar Nešković, predsednik Saveta, prof. dr Dragan Olćan, prodekan za nauku, doc. dr Aleksandra Krstić, prodekan za nastavu, doc. dr Saša Stojanović, prodekan za finansije, doc. dr Mileta Žarković, prodekan za saradnju sa privredom i prof. dr Jelica Protić, predsednik Komisije za proslavu. Tradicionalno je upoznao skup sa najbitnijim događajima i postignućima naših studenata i zaposlenih u proteklih godinu dana. Kroz inspirativan govor podsetio je na istoriju naše škole, govorio o njenoj budućnosti, navodeći brojne izazove koji nam predstoje imajući u vidu ubrzan tehnološki razvoj, a koji je moguće pratiti negovanjem i razvijanjem različitih naučnih oblasti koje se istražuju na Fakultetu. Iskoristio je priliku da se zahvali svima onima koji su prepoznali višedecenijsko pitanje prostornog proširenja Fakulteta, kao i onima koji su pružili podršku u realizaciji projekta solarne elektrane na krovu zgrade Tehničkih fakulteta.

Ispred Ministarstva prosvete skupu se obratio dr Aleksandar Jović, pomoćnik ministra prosvete za međunarodnu saradnju i evropske integracije. Prepoznajući značaj digitalizacije i informacionih tehnologija, naglasio je da Elektrotehnički fakultet nudi daleko više od toga kroz negovanje oblasti energetike, elektronike, automatike, nuklearne fizike, telekomunikacija, itd. Pozivajući se na činjenicu da Elektrotehnički fakultet upisuje veliki broj učenika Matematičke gimnazije iz Beograda, objasnio je visok stepen konkurencije i  spremnosti među kandidatima koji upisuju Fakultet, zaključujući da svršeni studenti Fakulteta jednostavno i brzo dolaze do posla.

Prof. dr Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu, čestitao je jubilej zaposlenima i studentima Fakulteta. Rektor je istakao važnost i poziciju Elektrotehničkog fakulteta u okviru Univerziteta, ali i elitizam u pogledu kvaliteta studenata koje upisuje iz godine u godinu. Pozdravio je napore koje Fakultet ulaže u saradnju sa privredom, kako za razvoj naučno-istraživačke delatnosti, tako i za obezbeđenje kvaliteta nastavnog procesa u smislu sticanja praktičnih znanja studenata. Istakao je da je projekat nove zgrade Fakulteta od značaja za čitav kampus tehničkih fakulteta, a samim tim i Univerzitet u Beogradu.

Akademik Zoran Popović, potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, ispunio je prošlogodišnje obećanje i uručio Fakultetu jedinstven poklon od strane SANU u vidu digitalizacije popularnog časopisa Elektron, u čijem su izdavanju učestvovali studenti Fakulteta. Ova zbirka izdanja, koja datira iz šezdesetih godina prethodnog veka, predstavlja svojevrsno svedočenje svestranosti studenata Fakulteta i kao takva biće postavljena na sajtu Fakulteta, kao inspiracija za buduće generacije.

Gospodin Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije, govoreći o strategiji razvoja Republike  Srbije u kontekstu pametnih gradova i primene inteligentnih sistema u saobraćaju, naglasio je značaj elektroinženjera i inženjera softvera koje školuje naš Fakultet. Dodao je da će nastojati da uključi mlade stručnjake koji studiraju na tehničkim visoko-obrazovnim institucijama u projekte Ministarstva, kako bi, ostvarujući svoje karijere ostali u zemlji i doprineli njenom razvoju.

Proteklog vikenda, u susret Danu Fakulteta, održana je svečana dodela nagrada najboljim diplomiranim studentima, kao i najboljim upisanim studentima po različitim modulima. Tom prilikom su uručena i priznanja zaposlenima koji su ove godine otišli u zasluženu penziju, kao i onima koji su na Fakultetu proveli 10, 20 ili 30 godina rada. Uz čestitke dobitnicima nagrada i povelja, prisutnima je prikazana prezentacija koja sadrži podatke o laureatima.

Program Akademije je vodila Maja Vukasović, asistent na Katedri za računarsku tehniku i informatiku. Svečanost su svojim izvođenjima upotpunili sopran Marija Jelić, student doktorskih studija našeg fakulteta, uz klavirsku pratnju gospođe Nade Matijević, kao i prijatelji Fakulteta, hor Ars Vocalis sa dirigentom Miroslavom Arbanovskim.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/2714/12.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2714/1.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2714/2.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2714/3.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2714/4.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2714/5.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2714/6.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2714/7.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2714/8.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2714/9.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2714/10.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2714/11.JPG
  • /uploads/attachment/vest/2714/13.JPG