Navigacija

SVEČANI PRIJEM BRUCOŠA 2022/23

SVEČANI PRIJEM BRUCOŠA studijskog programa Elektrotehnika i računarstvo, održan je 23. septembra u amfiteatru „Nikola Tesla“. U prepunoj sali, Dekan se obratio studentima koji su prvi put upisali prvu godinu studija  školske 2022/2023. godine. Govoreći o tome koliko je ovo značajan trenutak, kako za same brucoše, tako i za Fakultet, koji se, kako kaže, uz njih podmlađuje, istakao je da je ovo ujedno i jubilarna 75. generacija studenata Elektrotehničkog fakulteta. Takođe, ove godine se slavi i stogodišnji jubilej od izdavanja prve diplome iz oblasti elektrotehnike u Srbiji na Univerzitetu u Beogradu.

Pandemija je učinila da je tradicija Svečanog prijema brucoša u sali amfiteatra morala da izostane prethodnih godina, te je ovo prvi ovakav skup nakon tri godine.

credits: Ipsipedia (Žitije)

Dekan je istakao značaj matematike i fizike, kao nauka koje su osnov elektrotehnike. Uspešno savladavanje srednjoškolskog gradiva iz ovih oblasti je i izdvojilo ove brucoše od onih koji nisu uspeli da upišu ETF, pa im je Dekan dao par saveta za uspeh tokom studija, i tom prilikom istakao:

Oblast elektrotehnike i računarstva je prisutna u svakoj niši savremenog sajber - fizičkog društva koje počiva na energetici, ugrađenim elektronskim sistemima, a od skora na integraciji veštačke inteligencije, interneta stvari, 5G mreža i kvantnih tehnologija. Potrebe struke su u neprekidnoj transformaciji, koja čini mi se, iz godine u godinu postaje sve brža. Ono što omogućava da te promene pratimo i da na sve buduće zahteve odgovaramo su fundamentalni principi struke, koji se relativno sporo menjaju. Upravo ti principi su ono sa čime ćete se boriti na osnovnim studijama, ali jednom kada ih savladate omogućiće vam da ostanete fleksibilni i da sa uspehom usvajate nove tehnološke paradigme, tokom inženjerske karijere.

Podsetio je studente da Fakultet ima službe, kao i protokole koje štite njihove interese. Time im je predočio njihova prava i podsetio ih na obaveze, koje treba da shvate ozbiljno.

Nakon Dekanovog obraćanja, brucoše je pozdravila prodekanica za nastavu, doc. dr Aleksandra Krstić i napomenula da joj se tokom studiranja mogu obratiti za neka sporna studentska pitanja i podsetila ih na redovno praćenje obaveštenja. Ukratko je objasnila na koji način se odvija nastava i koji su načini provere znanja.

Brucošima se takođe predstavio i student prodekan, Lazar Vujčić i poželeo im dobrodošlicu.

Ovaj svečani skup se nakon toga nastavio obraćanjem nastavnika svih predmeta prve godine ovog studijskog programa.

Kolektiv Elektrotehničkog fakulteta želi veliki uspeh ovoj jubilarnoj generaciji kao i mnogo lepih trenutaka na svom putu razvoja u elektroinženjere.

credits: Ipsipedia (Žitije)