Navigacija

Elektrotehnički fakultet u Beogradu i Siemens Srbija partneri na putu digitalne transformacije u elektroenergetici

Siemens Srbija nastavlja dugogodišnje partnerstvo sa Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu donacijom najsavremenije tehnologije koja će omogućiti studentima da se već tokom studija upoznaju sa kompleksnim tehnologijama u elektroenergetici kroz praktičan i eksperimentalan rad na funkcionalnim modelima.

„Radujemo se nastavku dugogodišnje saradnje sa Siemens -om i ovoj donaciji koja će doprineti unapređenju naučne, stručne i obrazovne uloge Elektrotehničkog fakulteta. Donirani sistem predstavlja važan iskorak u oblasti digitalizacije transfomratorskih stanica i obrazovanja kadra koji se bavi tom problematikom.”,  rekao je dr Dejan Gvozdić, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

„Za nas kao kompaniju saradnja sa Elektrotehničkim fakultetom, jednom od vodećih visokoškolskih ustanova u oblasti elektrotehnike i računarstva u našem regionu i Evropi, je izutetno bitna. Kroz prostorije fakulteta prolaze naši potencijalni partneri, kupci kao i budući zaposleni, stoga nam je veoma važno da doprinesemo kreiranju inovativnih mogućnosti za dalji razvoj i upoznavanje sa najsavremenijim rešenjima u elektroenergetici”, rekla je Medeja Lončar, direktorka kompanija Siemens Srbija, Slovenija i Hrvatska.

Zahvaljujući donaciji najsavremenijih sprežnih jedinica i komunikacione infrastrukture, uz prethodno realizovanu donaciju mikroprocesorskog releja, u laboratoriji za relejnu zaštitu Elektrotehničkog fakulteta formiran je prvi potpuno funkcionani model polja digitalne transformatorske stanice u ovom delu Evrope. Pored toga, Siemens će donirati i opremu i softver za razvoj Smart Grid kontrolera i sistema za monitoring transformatora.  Studenti Energetike će imati priliku da rade na ovoj postavci kroz nastavu i laboratoriske vežbe na završnim godinama osnovnih i master studija.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/2567/Picture1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2567/Picture2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2567/Picture3.jpg