Навигација

Електротехнички факултет у Београду и Siemens Србија партнери на путу дигиталне трансформације у електроенергетици

Siemens Србија наставља дугогодишње партнерство са Електротехничким факултетом у Београду донацијом најсавременије технологије која ће омогућити студентима да се већ током студија упознају са комплексним технологијама у електроенергетици кроз практичан и експерименталан рад на функционалним моделима.

„Радујемо се наставку дугогодишње сарадње са Siemens -ом и овој донацији која ће допринети унапређењу научне, стручне и образовне улоге Електротехничког факултета. Донирани систем представља важан искорак у области дигитализације трансфомраторских станица и образовања кадра који се бави том проблематиком.”,  рекао је др Дејан Гвоздић, декан Електротехничког факултета Универзитета у Београду.

„За нас као компанију сарадња са Електротехничким факултетом, једном од водећих високошколских установа у области електротехнике и рачунарства у нашем региону и Европи, je изутетно битна. Кроз просторије факултета пролазе наши потенцијални партнери, купци као и будући запослени, стога нам је веома важно да допринесемо креирању иновативних могућности за даљи развој и упознавање са најсавременијим решењима у електроенергетици”, рекла је Медеја Лончар, директорка компанија Siemens Србија, Словенија и Хрватска.

Захваљујући донацији најсавременијих спрежних јединица и комуникационе инфраструктуре, уз претходно реализовану донацију микропроцесорског релеја, у лабораторији за релејну заштиту Електротехничког факултета формиран је први потпуно функционани модел поља дигиталне трансформаторске станице у овом делу Европе. Поред тога, Siemens ће донирати и опрему и софтвер за развој Smart Grid контролера и система за мониторинг трансформатора.  Студенти Енергетике ће имати прилику да раде на овој поставци кроз наставу и лабораториске вежбе на завршним годинама основних и мастер студија.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2567/Picture1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2567/Picture2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/2567/Picture3.jpg