Navigacija

Poziv na Konkurs u oblasti otvorenih podataka - kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu

       

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), poziva zainteresovane organizacije civilnog društva, medije i državne visokoškolske ustanove da se prijave na Konkurs u oblasti otvorenih podataka.

„Pozivamo sve zainteresovane organizacije civilnog društva, medije i državne visokoškoslke ustanove da doprinesu izgradnji ekosistema otvorenih podataka u Srbiji kroz podsticanje korišćenja otvorenih podataka javnih institucija promociju različitih primena i koristi otvorenih podataka kao i izgradnju kapaciteta različitih ciljnih grupa za obradu i kreativnu upotrebu otvorenih podataka“, izjavio je Doc. dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Konkurs se sprovodi u okviru projekta „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti“, koji podržava Svetska banka, Fond za dobru upravu Ujedinjenog kraljevstva (GGF) i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Konkurs predviđa podršku projektima koji bi doprineli jednoj od tri različite oblasti:

  1. Ponovna upotreba otvorenih podataka
  2. Izgradnja zajednice i promocija
  3. Izgradnja kapaciteta za upotrebu otvorenih podataka (obuke)

Krajnji rok za dostavu prijava je 30. septembar 2018. godinedo ponoći, a prijave se podnose elektronski na adresu grants.rs@undp.org.

Jovanović je podsetio da Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u okviru projekta „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti“ je pokrenula  prvi nacionalni Portal otvorenih podataka data.gov.rs, koji predstavlja centralno mesto na kojem su objedinjeni otvoreni podaci javnih institucija i stavljeni na raspolaganje građanima, privatnom i nevladinom sektoru.

On je dodao da je od aprila 2018. godine na snazi je Zakon o eUpravi koji uvodi ponovnu upotrebu podataka, definisani su otvoreni podaci, otvorena licenca kao i Portal otvorenih podataka.

Na ovom linku možete preuzeti sva dokumenta vezana za konkurs u oblasti otvorenih podataka.

Podatke je na portalu do avgusta 2018. godine objavilo 27 javnih institucija, koje su ukupno otvorile 105 skupova podataka sa ukupno 354 resursa (datoteka). Otvaranje podataka predstavlja strateško opredeljenje Vlade Srbije, reflektovano u Strategiji razvoja elektronske uprave i Akcionom planu za sprovođenje međunarodne inicijative Partnerstva za otvorenu upravu u Republici Srbiji. Otvoreni podaci dobili su posebno mesto i u ekspozeu predsednice Vlade Ane Brnabić.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/1992/01_backdrop-484-x-230.png