Navigacija

Portal za transfer tehnologije

Visoko obrazovanje osnovni je preduslov za socijalni i ekonomski napredak i razvoj društva. Univerzitet u Beogradu poseduje ogroman obrazovni i naučnoistraživački potencijal. Istraživači sa Univerziteta u Beogradu rukovode ili učestvuju u preko 600 domaćih i 70 međunarodnih projekata u oblasti osnovnih, primenjenih i razvojnih istraživanja. Nažalost, veliki broj pronalazaka nastalih iz istraživanja nikada ne bude komercijalizovan i privredno iskorišćen. Doprinos iskorišćenju pronalazaka je spostavljanje efikasnog sistema transfera tehnologija između naučnoistraživačkih institucija i privrede. Centar za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu svojom delatnošću podstiče i podržava bolju saradnju između Univerziteta i privrede.

U okviru Projekta 158881-TEMPUS-1-2009-1-RS-TEMPUSJPHES „National Platform for Knowledge Triangle in Serbia“, razvijen je Portal za transfer tehnologije. U pitanju je online sistem za podršku procesu transfera tehnologije čiji je cilj brzo i efikasno formiranje jedinstvene baze tehnologija i uspostavljanje veze i saradnje između naučnoistraživačkih institucija i kompanija. Sistem treba da podrži i omogući prikupljanje informacija o tehnologijama kojima raspolažu akademske institucije, s jedne strane, i potencijalima kompanija za plasman tehnologije sa druge. Sistem omogućava registrovanim korisnicima postavljanje opisa tehnologija kojima raspolažu i na taj način promociju, a takođe i pretraživanje potencijala za plasman tehnologija kojima raspolažu kompanije i pronalaženje najpogodnijeg partnera za dalji razvoj ili licenciranje tehnologije.

Registracija akademskih institucija na sistem moguća je isključivo mehanizmom slanja poziva. Poziv za registraciju dobićete od Centra za transfer tehnologije u formi elektronske poruke, a da biste se uspešno registrovali neophodno je da pratite link iz poziva. Nakon registracije, možete uputiti poziv za prijavu na sistem katedrama i laboratorijama u okviru Vašeg fakulteta/instituta.

Korisničko uputstvo za aplikaciju sa detaljnijim informacijama o procesu registracije, postavljanja opisa tehnologija i pretraživanja, možete pronaći ovde.