Navigacija

Sajam poslova "JobFair 07 - Kreiraj svoju budućnost"

Treći sajam poslova za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta “JobFair 07 - Kreiraj svoju budućnost” će se održati 5-6. novembra 2007. godine u Svečanoj sali zgrade tehničkih fakulteta, Bulevar kralja Aleksandra 73. Organizatori su Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – EESTEC Beograd i Udruženje studenata tehnike Evrope - BEST Beograd.

Cilj događaja je da pomogne studentima i diplomcima da dođu do željenog posla ili prilike za stručno usavršavanje u nekoj od kompanija koje uspešno posluju u Srbiji. Studenti mogu da ostave svoje podatke direktno predstavnicima kompanija na Sajmu ili u elektronskoj bazi CV-jeva koja će biti dostupna na sajtu www.jobfair.org.rs do 15. novembra. Sajam poslova za kompanije predstavlja jedinstvenu priliku da dođu do najkvalitetnijeg kadra koji naša zemlja može da ponudi, kao i da se promovišu široj javnosti.

Povezujući studente sa kompanijama u Srbiji, “JobFair 07 – Kreiraj svoju budućnost” aktivno pomaže u sprečavanju “odliva mozgova” i direktno doprinosi smanjenju nezaposlenosti među mladima. Prošlogodišnji Sajam je imao oko 3000 posetilaca, a više od 1100 studenata je ostavilo svoj CV u elektronskoj bazi koja se nakon sajma distribuira kompanijama. Prema nezvaničnim podacima, zaposlilo se preko 30. Takođe, veliki broj studenata je dobio priliku za stručnu praksu. Godine 2005. je učestvovalo 12 kompanija, prošle godine se broj povećao na 22, a ove godine na Sajmu poslova 43 kompanije će imati svoje predstavnike. Među njima će se naći Microsoft kao globalni partner “JobFair-a“, Coca Cola HBC - generalni pokrovitelj, ABS Holdings, E-Smart, Mozzart i Pexim Solutions kao pokrovitelji.

Posetioci Sajma će imati mogućnost da unaprede lične veštine kroz predavanja na teme pisanja CV-ja, pripreme za razgovor za posao i razvoja karijere. Nakon otvaranja Sajma održaće se tribina na temu: “Šta kada diplomiram? Visoko obrazovanje i tržište rada”. Na tribini će učestvovati predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje, Univerziteta, uspešnih kompanija u Srbiji, Centra za obrazovne politike i studenata. Učesnici će pokušati da dođu do odgovora na pitanje koja je poželjna veza između visokog obrazovanja i tržišta rada, odnosno čime se odlikuje kompatibilnost ova dva segmenta, koje korake bi trebalo preduzeti kako bi se ubrzalo rešavanje problema nezaposlenosti i usklađivanje sistema visokog školstva sa potrebama firmi.

Mozzart nagradni konkurs na temu “Zašto, ipak, tražim posao u Srbiji?” predstavlja deo Sajma poslova u kome svi studenti tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih fakulteta mogu da učestvuju i osvoje vredne nagrade. U ove fakultete spadaju Arhitektonski, Građevinski, Elektrotehnički, Mašinski, Poljoprivredni, Rudarsko-geološki, Saobraćajni, Tehnološko-metalurški, Šumarski, Fakultet organizacionih nauka, Matematički fakultet, Fizički fakultet, Hemijski fakultet, Fakultet fizičke hemije, Geografski fakultet i Biološki fakultet. Studenti mogu poslati rad - esej, ne duži od 2 strane, do 1. novembra na konkurs@jobfair.org.rs. Proglašenje pobednika konkursa će biti 6. novembra u terminu prezentacije kompanije Mozzart.

Novost u 2007. godini, osim tribine i Mozzart nagradnog konkursa, je i Coca Cola radionica na temu “Znanje za samopouzdanje“. Održaće se 6. novembra u terminu 12-14h. Ideja programa je da se kod učesnika podstakne da prepoznaju sopstvene resurse i prevaziđu različite emocionalne prepreke pri traženju posla. Ako neko ima nisko samopouzdanje, obeshrabren je, anksiozan, ima problema sa pojašnjenjem profesionalnih ciljeva...može saznati kako svojim angažovanjem da otkloni sabotirajuće faktore u procesu pronalaženja posla. Prijave se mogu vršiti na mail info@jobfair.org.rs sa naznakom za Coca Cola radionicu. Broj mesta je ograničen!

Studentima koji su se zahvaljujući Sajmu zaposlili prethodnih godina je uglavnom pružena prilika za prvi razgovor za posao i prvo zaposlenje. Njihovi utisci govore najviše o tome: „JobFair je, kao ideja, sjajna prilika da se upoznate sa konceptom savremenog zapošljavanja u svetu“, Vladislav Banović. „Na svakom od štandova su bili izuzetno predusetljivi i spremni na razgovor. Kako da predstave svoje firme i posao kojim se bave, tako i da nâs saslušaju, odgovaraju na pitanja, da sve nas upoznaju malo bolje nego što je to moguće preko biografije. Pozive nisam očekivao, bar ne istog dana, ali upravo to se desilo! Iste večeri sam dobio poziv od ljudi iz kompanije Elsys Eastern Europe, da sutradan dođem na razgovor. Razgovor je prošao odlično i već posle deset dana sam počeo da radim“, Jovan Vujnić.
„Uz pomoć JobFair-a 06 zaposlio sam se u firmi WIG d.o.o. u Beogradu... Ranije nisam verovao da je JobFair ozbiljna stvar, ali sada, iz sopstvenog iskustva, moram reći da vredi doći na JobFair!“, Ivan Krantić.

Ovakav vid spajanja poslodavaca i kadrova u inostranstvu je vrlo zastupljen. Značaj organizovanja “JobFair 07 - Kreiraj svoju budućnost” su prepoznali i podržali Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo, rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Branko Kovačević, kao i dekani svih tehničko-tehnoloških fakulteta BU.

Studenti, diplomci, dođite! KREIRAJTE SVOJU BUDUĆNOST!

Za više informacija posetite www.jobfair.org.rs.