Navigacija

Sledeća era računarstva

Vreme 04. oktobar 2013. 12:04
Predavač Keri Holi (Kerrie Holley), Fellow saradnik kompanije IBM
Mesto sala 61

Tema predavanja

Promene koje se dešavaju u poslovnom svetu i tehnologiji (mobilne, društvene i analitičke promene, kontekstualno-svesno računarstvo, kognitivno računarstvu i računarstvo u oblaku) dovode u pitanje ranije prihvaćene ideje o onome šta nam informacione tehnologije pružaju. Kompanije koje su nastale na internetu imaju nova očekivanja kada su u pitanju inovacije, ali i kako da postignu napredak koristeći informacione tehnologije. Mobilnost forsira kompanije da ponovo razmisle o svojim poslovnim modelima koji su usko povezani sa računarstvom u oblaku, mobilnim aplikacijama i uslugama. Kombinacija svih činilaca: socijalnih, analitičkih, mobilnih i računarstva u oblaku utiču na promenu načina poslovanja u okriženju gde su i klijenti i zaposleni neprestano povezani na internet. Brze i skalabilne usluge fokusirane na potrebe potrošača su prisutne i utiču na tržište poslovnih usluga slično kao što računarstvo u oblaku utiče na korišćenje informacionih tehnologija. Interfejs za programiranje aplikacija (API) obezbeđuje poslovne usluge, a API ekonomija je u fazi nastajanja. Ukoliko danas nemate API strategiju, to je kao da niste imali veb strategiju devedesetih. Demokratizacija svega (inovacija, razvoja softvera, ideja itd.) stvara sasvim nove pristupe za kreiranje vrednosti. Šta sve ovo znači? Nova era računarstva je stigla. Ova prezentacija govori o novoj eri, o trendovima i tehnologijama koji pokreću ovu eru, ilustrovanu kroz prezentaciju.

Biografija predavača

Gospodin Keri Holi (Kerrie Holley) je Fellow saradnik kompanije IBM, američke kompanije koja se bavi računarskim tehnologijama. On je međunarodno poznat po svom inovativnom radu u oblasti arhitekturalnog i softverskog inženjeringa fokusiranog na usvajanje usluga i uslužno orijentisanu arhitekturu. Holi je i konsultant u oblasti IT strategija i transformacija, arhitekturi i razvoju aplikacija. Trenutno je deo odeljenja IBM Research , gde radi na ujedinjenju socijalnog, mobilnog, analitičkog i klaud aspekta u oblasti arhitekture, primene interfejsa za programiranje aplikacija (API), skalabilnih usluga, razvoja aplikacija i modela razvoja sistema.

Kerijevo prethodno iskustvo obuhvata poziciju tehničkog direktora u grupi IBM Global Business Services. Keri nastavlja saradnju sa klijentima kao arhitekta i konsultant na pitanjima u vezi sa temama istraživanja , inovacija i načinima za povećanje poslovne vrednosti i vremena potrebnog za pojavu novih modela poslovanja na tržištu koristeći informacione tehnologije. Keri u svom vlasništvu ima nekoliko patenata, a poseduje i zvanje IBM Master Inventor.

Zvanje Fellow saradnika kompanije IBM je najeminentnije tehničko zvanje, koje se dobija na osnovu priznanja za izuzetna i održiva tehnička dostignuća i liderstvo u inženjeringu, programiranju, pružanju usluga, nauci i tehnologiji. Fellow je najveća čast i dostignuće koje naučnik, inženjer ili programer u kompaniji IBM (a možda i u čitavoj IT oblasti) može da ostvari. Tomas J. Votson Mlađi je 1962. osnovao Fellows program, kao način promovisanja kreativnosti među najizuzetnijim profesionalcima kompanije IBM u oblasti tehnike. Od 1963, samo je 246 ljudi imalo čast da nosi titulu IBM Fellow, a njih 85 su aktivno zaposleni u kompaniji.

Gospodin Holi je diplomirao i doktorirao matematiku na Univerzitetu DePaul.