Navigacija

Razvoj i testiranje algoritama distantnih zaštita na bazi fazne komparacije u vremenskom domenu

Vreme 14. februar 2013. 15:00
Predavač Mr Siniša Zubić
Organizator IEEE PES Podružnice za Srbiju i Crnu Goru
Mesto sala 70, Elektrotehničkog fakulteta

U organizaciji IEEE PES Podružnice za Srbiju i Crnu Goru održaće se naučna tribina u četvrtak 14.02.2013 u 14 časova u sali 70 Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Razvoj i testiranje algoritama distantnih zaštita na bazi fazne komparacije u vremenskom domenu

Mr Siniša Zubić

Kratak sadržaj predavanja:

U predavanju će biti prezentovani publikovani rezultati istraživanja algoritama distantnih zaštita na bazi fazne komparacije u vremenskom domenu. Do danas je razvijen veliki broj algoritama digitalnih zaštita ali detekcija kvarova kod distantnih zaštita je najčešće zasnovana na faznom poređenju signala dobijenih iz odgovarajuće kombinacije faznih struja i napona mjerenih na štićenom vodu. Mjereni signali se najčešće analiziraju u fazorskom domenu tako što se odrede fazori osnovnog harmonika koje je lako kombinovati i fazno porediti. Za razliku od ovog pristupa predstavljeni algoritmi su bazirani na obradi signala i njihovom faznom poređenju u vremenskom domenu. Ovaj pristup donosi niz specifičnosti, od realizacije potrebne karakteristike reagovanja do potrebnog broja računskih operacija, kašnjenja i frekventnih karakteristika algoritma. Tokom brojnih testiranja algoritama došlo se do zaključka da uobičajni način testiranja koji se koristi u gotovo svim dostupnim radovima ne pruža pravi uvid o tome koliko pouzdano će algoritmi detektovati kvar, odnosno koliko često će se desiti lažna reagovanja na kvarove izvan štićene zone. Zbog toga su predloženi testovi brzine i uspješnosti detekcije kvarova bazirani na velikom broju simulacija koje koriste raspodjele odgovarajućih veličina dobijene na osnovu podataka iz prenosnih mreža.

Biografija predavača:

Siniša Zubić (1982) je diplomirao 2006. godine i magistrirao 2010. godine na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. Od 2006. godine radi na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci kao asistent na više predmeta (Zaštita u elektroenergetskim sistemima, Tehnika visokog napona, Eksploatacija elektroenergetskih sistema, Osnovi elektroenergetike...). Oblasti u kojima istražuje su relejna zaštita, primjena digitalne obrade signala u elektroenergetskim sistemima i automatizacija distributivnih mreža. Trenutno radi na doktorskoj tezi iz oblasti relejne zaštite. Autor je ili koautor na oko 20 radova od kojih je jedan publikovan u internacionalnom časopisu sa impakt faktorom, nekoliko na internacionalnim konferencijama, a ostali u regionalnim časopisima i konferencijama. Koautor je knjige Algoritmi za digitalne relejne zaštite. Član je IEEE udruženja.